Η επίδραση της τραμαδόλης στο διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιόνιου πλέγματος με ροπιβακαΐνη σε επεμβάσεις ώμου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2892508 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σουλιώτη Ελευθερία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αθανασία Τσαρουχά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αργυρώ Φασουλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μελεμενή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσιανή Θεοδωράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Μαυρογένης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδόσιος Σαραντέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της τραμαδόλης στο διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιόνιου πλέγματος με ροπιβακαΐνη σε επεμβάσεις ώμου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της τραμαδόλης στο διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιόνιου πλέγματος με ροπιβακαΐνη σε επεμβάσεις ώμου
Περίληψη:
Σκοπός της μελέτης:
Ο αποκλεισμός του βραχιονίου πλέγματος χρησιμοποιείται συχνά σε χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο, καθώς παρέχει ικανοποιητική χειρουργική αναισθησία και επαρκή έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τη προσθήκη της τραμαδόλης στο εγχυόμενο διάλυμα του τοπικού αναισθητικού. Πραγματοποιήσαμε μια τυχαιοποιημένη μελέτη προοπτικής για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της τραμαδόλης σαν επικουρικό φάρμακο στο διάλυμα της ροπιβακαῒνης κατά το διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιονίου πλέγματος και την επίδραση της στη κατανάλωση οπιοειδών και τον οξύ μετεγχειρητικό πόνο, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο.

Υλικό και μέθοδος:
Ογδόντα ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο με διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιονίου πλέγματος, καταναμήθηκαν τυχαιοποιημένα σε δύο ομάδες. Το διάλυμα του τοπικού αναισθητικού που χορηγούνταν αποτελούνταν από 40 ml ροπιβακαΐνη 0,5% και 100 mg τραμαδόλη (2 ml) στην ομάδα Α- ομάδα τραμαδόλης (n=40) και 40 ml ροπιβακαΐνη 0,5% και 2 ml NaCl 0,9 % (εικονικό φάρμακο- placebo) στην ομάδα Β- ομάδα ελέγχου (n=40). Και στις δύο ομάδες καταγράφηκε η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια του αισθητικού και του κινητικού αποκλεισμού. Η εκτίμηση του αισθητικού αποκλεισμού γινόταν με το pin prick test και την απώλεια της αισθητικότητας στις περιοχές κατανομής του μασχαλιαίου, κερκιδικού και μυοδερματικού νεύρου. Για την εκτίμηση του κινητικού αποκλεισμού χρησιμοποιήθηκε η τροποποιημένη κλίμακα Bromage 3 βαθμών. Η συνολική κατανάλωση μορφίνης και ο πόνος σύμφωνα με την οπτική αναλογική κλίμακα του πόνου (VAS: Visual Analogue Scale) αξιολογήθηκαν και στις δύο ομάδες 2, 4, 8 και 24 ώρες μετεγχειρητικά.

Αποτελέσματα:
Ο αισθητικός αποκλεισμός επιτεύχθηκε νωρίτερα στην ομάδα τραμαδόλης από την ομάδα ελέγχου (5.21 ± 3.15 minutes (min) vs 7.1 ± 4.51 min, p = 0.029). Η έναρξη του κινητικού αποκλεισμού ήταν όμοια ανάμεσα στις δυο ομάδες (13.08 ± 6.23 min vs 13.28 ± 6.59 min; p = 0.932). Η διάρκεια του αισθητικού αποκλεισμού ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα τραμαδόλης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (13 ± 2.3 h vs 12 ± 2.8 h; p = 0.013). Η διάρκεια του κινητικού αποκλεισμού δε παρουσίασε διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες (10 ± 2.2 h vs. 10 ± 2.8 h; p = 0.308). Οι διαφορές στη κατανάλωση της μορφίνης δεν ήταν σημαντικές σε 2, 4, and 8 h, όμως η κατανάλωση της μορφίνης ελαττώθηκε στην ομάδα τραμαδόλης 24 h μετεγχειρητικά (p = 0.04). Οι τιμές VAS ήταν όμοιες σε 2, 4, and 8 h, όμως ήταν μικρότερες στην ομάδα τραμαδόλης 24 h μετεγχειρητικά (p < 0.013).

Συμπεράσματα:
Συμπερασματικά, η περινευρική χορήγηση τραμαδόλης και ροπιβακαΐνης για διασκαληνικό αποκλεισμό του βραχιονίου πλέγματος, αυξάνει τη ταχύτητα έναρξης και τη διάρκεια του αισθητικού αποκλεισμού και συνδυάζεται με μειωμένη κατανάλωση μορφίνης το πρώτο 24ωρο μετεγχειρητικά έπειτα από χειρουργική επέμβαση στον ώμο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραμαδόλη, Ροπιβακαΐνη, Βραχιόνιο πλέγμα, Διασκαληνικός αποκλεισμός, Μετεγχειρητική διαχείριση πόνου, Χειρουργική ώμου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
92
Soulioti Eleftheria PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο