Εκτίμηση της εντερικής διαπερατότητας και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού φυτοφαρμάκων με την χρήση φυσικοχημικών ιδιοτήτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2893312 226 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κοσμίδη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της εντερικής διαπερατότητας και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού φυτοφαρμάκων με την χρήση φυσικοχημικών ιδιοτήτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της εντερικής διαπερατότητας και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού φυτοφαρμάκων με την χρήση φυσικοχημικών ιδιοτήτων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα φυτοφάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των περιβαλλοντικών ρύπων καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως για γεωργικούς, βιομηχανικούς ή οικιακούς σκοπούς. Συνεπώς, οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε φυτοφάρμακα κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή/και νερού. Επομένως, πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της τοξικότητας των φυτοφαρμάκων που μπορεί να προκαλέσει ή να ευνοήσει την εκδήλωση ή επιδείνωση χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών, μεταβολικών, αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών διαταραχών καθώς και του καρκίνου.
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αποσκοπεί στο να εκτιμηθεί εάν οι φυσικοχημικές ιδιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά φίλτρα για τον κίνδυνο απορρόφησης των φυτοφαρμάκων από το γαστρεντερικό σύστημα και την διείσδυση τους στον εγκέφαλο.
Υλικά και Μέθοδοι: Συλλέχθηκε ένα μεγάλο σύνολο 336 φυτοφαρμάκων με διαθέσιμα στη βιβλιογραφία πειραματικά δεδομένα που αφορούσαν την εντερική απορρόφηση και την διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Οι φυσικοχημικές ιδιότητες των φυτοφαρμάκων αξιολογήθηκαν με ευρέως αναγνωρισμένα πακέτα λογισμικού. Τα φυτοφάρμακα ταξινομήθηκαν ως ενώσεις υψηλού ή χαμηλού κινδύνου με βάση την εντερική τους απορρόφηση από τον άνθρωπο και την διαπερατότητα τους από τον εγκέφαλο. Διεξήχθη στατιστική ανάλυση για την αξιολόγηση των πιθανών συσχετίσεων της εντερικής απορρόφησης των φυτοφαρμάκων και της διείσδυσης του εγκεφάλου με τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες.
Αποτελέσματα: Το 82% των φυτοφαρμάκων εμφάνισε υψηλό κίνδυνο εντερικής απορρόφησης, ενώ το 39% παρουσίασε υψηλό κίνδυνο διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Τα φυτοφάρμακα με υψηλό κίνδυνο εντερικής απορρόφησης παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλή λιποφιλία (logP και logD6.5), αυξημένη πολικότητα (ΗΑ και HD), ευκαμψία (RB) και όγκο (V) και χαμηλό μοριακό βάρος (MW) (p < 0.001). Τα φυτοφάρμακα με υψηλό κίνδυνο διείσδυσης στον εγκέφαλο παρουσίαζαν σημαντικά αυξημένη πολικότητα (TPSA, HA), ευκαμψία (RB) και όγκο (V) και χαμηλό μοριακό βάρος (MW) (p < 0.001).
Συμπεράσματα: Οι φυσικοχημικές ιδιότητες που σχετίζονται με τη λιποφιλία, την πολικότητα και το μοριακό βάρος αποδείχθηκαν επαρκή αποτελεσματικά φίλτρα για τον υπολογισμό του κινδύνου της ανθρώπινης εντερικής απορρόφησης και της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού από τα φυτοφάρμακα. Αυτή η φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση και οικονομικά αποδοτική ανάλυση δεδομένων μπορεί να προωθήσει ένα βιώσιμο σύστημα δημόσιας υγείας και φροντίδας του ανθρώπου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εντερική διαπερατότητα, Αιματοεγκεφαλικός φραγμός, Φυτοφάρμακα, Φυσικοχημικές ιδιότητες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
11
Αριθμός σελίδων:
102
ΚΟΣΜΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο