Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2893720 291 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαδάτος-Φράγκος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπων
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Καθηγητής, ΣΕΜΦΕ, Ε.Μ.Π.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι επιπτώσεις τους στην υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι επιπτώσεις τους στην υγεία
Περίληψη:
Ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται καθημερινά σε διάφορες ουσίες και σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (NOx), το όζον (O3) και τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) είναι ανάμεσα στους πιο γνωστούς και επιβλαβείς αέριους ρύπους. Η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από τη συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα. Τα συμπτώματα του ατόμου που εκτίθεται σε αέριους ρύπους μπορούν να κυμαίνονται από ήπια, όπως ερεθισμός των ματιών και του ρινοφάρυγγα έως πολύ σοβαρά, όπως κώμα ή και θάνατος.
Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι συνυπάρχουν στην ατμόσφαιρα και η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι συνεργική. Ανάλογα με το βαθμό έκθεσης και την κατάσταση της υγείας του ατόμου, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων οργάνων ή/και επιδεινώνει ήδη υπάρχουσες νόσους.
Ο Π.Ο.Υ. ορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τον πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των αέριων ρύπων, οι οποίοι ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα παιδιά και στα αυξανόμενα περιστατικά βρογχικού άσθματος σε νεαρή ηλικία.
Παρά τον περιορισμό των εκπομπών πολλών αέριων ρύπων από κάποιες χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα (πάνω από τις μέσες τιμές που ορίζει ο Π.Ο.Υ το 2018) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Προκαλεί αύξηση της νοσηρότητας και πρόωρη θνησιμότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιωρούμενα σωματίδια, Υγεία, Επιπτώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
80
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο