Exporting the European Convention on Human Rights

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2894227 300 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νομικής
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-13
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δεύτου Μαρία-Λουίζα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΟΥΝΕΛΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ(επιβλέπουσα)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΖΑΡΤΖΗ, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΡΕΒΕΚΚΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΔΟΥΣΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου του Groningen
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ,Λέκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου του Liverpool
Πρωτότυπος Τίτλος:
Exporting the European Convention on Human Rights
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εξαγωγή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Περίληψη:
Στο πλαίσιο του γενικότερου πλουραλισμού των δικαιοδοτικών μηχανισμών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αποτελεί διαχρονικά τον φάρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Ως μια οριζόντια μελέτη των σχετικών περιφερειακών και παγκόσμιων συστημάτων, η παρούσα διατριβή επιδιώκει να μελετήσει την εξαγωγή της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του δικαστηρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΔΔΑ) σε άλλες έννομες τάξεις.
Το Μέρος Ι εξετάζει την επιρροή της ΕΣΔΑ στην έννομη τάξη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, εξετάζει την επίδραση τόσο του κειμένου της ΕΣΔΑ όσο και της νομολογίας του ΕΔΔΑ σε αυτή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΔΕΕ). Μετά την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ακαδημαϊκή και θεσμική συζήτηση σχετικά με τη φιλόδοξη προοπτική της ένταξης της ΕΕ στην ΕΣΔΑ διαμόρφωσε την πρόσφατη νομολογία και των δύο μηχανισμών. Η μελέτη της σχέσης των δύο συστημάτων κινείται σε δύο άξονες: αρχικά, το Κεφάλαιο Α αναδεικνύει την άμεση εφαρμογή του ΕΣΔΑ από το ΔΕΕ. Ακολούθως, το Κεφάλαιο Β διερευνά τις αποφάσεις του ΔΕΕ, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τους κανόνες της ΕΕ και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΕΕ αντιμετώπισε την ΕΣΔΑ ως μηχανισμό περιορισμού της νομοθεσίας της ΕΕ.
Στο Μέρος ΙΙ, η έρευνα στοχεύει στο να διακριβώσει την μορφή που έχει λάβει η κανονιστική και νομολογιακή επιρροή της ΕΣΔΑ στην διεθνή εννομη τάξη μελετώντας περιφερειακά και παγκόσμια συστήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το Κεφάλαιο Α εστιάζει στην άμεση εφαρμογή των κανόνων της ΕΣΔΑ ή της νομολογίας του ΕΔΔΑ από το Διαμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΔΑΔΔΑ) και στις τυχόν συγκλίσεις ή αποκλίσεις που παρατηρούνται. Ειδικότερα, ερευνάται, σε πρώτη φάση, η άμεση υιοθέτηση προτύπων και νομολογιακών τάσεων του ΕΔΔΑ από το ΔΑΔΔΑ. Έπειτα, η έρευνα εντοπίζει τα νομικά πεδία στα οποία το τελευταίο έχει επιτύχει να επεκτείνει την προστασία που προσφέρει αντίστοιχα το ΕΔΔΑ. Ακολούθως, το Κεφάλαιο Β είναι αφιερωμένο στην λανθάνουσα αλληλεπίδραση μεταξύ του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Συμπερασματικά, η παρούσα διατριβή πραγματεύεται το εάν, πως και με ποιές νομικές συνέπειες οι επιταγές της ΕΣΔΑ επηρεάζουν άλλες, περιφερειακές και παγκόσμιες έννομες τάξεις καθώς και την εν γένει μεθοδολογία του δικαστικού διαλόγου μεταξύ των δικαιοδοτικών μηχανισμών αυτών. H μελέτη αυτή αντλεί χρήσιμα συμπεράσματα από τον τρόπο με τον οποίον πραγματοποιείται τελικά ο δικαστικός διάλογος μεταξύ των μηχανισμών προστασίας προκειμένου να καταλήξει στο τι σηματοδοτεί αυτός για την εν γένει εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διαμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,Επιτροπή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα, εξαγωγή,δικαστικός διάλογος,επιρροή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1605
Αριθμός σελίδων:
411
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-14.

Exporting the ECHR(Pergamos).pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-14.