Η αποτελεσματικότητα της άσκησης στον περιορισμό του δευτερογενούς λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2894472 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Αποκατάσταση-Χειροθεραπεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Φωλιά Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλίππου Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπίλλη Ευδοκία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα της άσκησης στον περιορισμό του δευτερογενούς λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα της άσκησης στον περιορισμό του δευτερογενούς λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε ποσοστό 30%. Η αιτιοπαθολογία του σχετίζεται με μια σειρά από - προδιαθεσικούς παράγοντες - που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του, όπως είναι η ηλικία, το κάπνισμα και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Κάθε χρόνο, μεγάλα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονται για τον καρκίνο του μαστού, διατίθενται στα ερευνητικά εργαστήρια με σκοπό να βρεθούν νέες, λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί η ανατομία και η φυσιολογία του μαστού και της μασχάλης, αλλά και να επιτευχθεί ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Το δευτερογενές λεμφοίδημα είναι απόρροια της χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης του μαστού (μερικής ή ολικής μαστεκτομής) ή και της αφαίρεσης μασχαλιαίων λεμφαδένων και παρουσιάζεται συχνά ως επιπλοκή με σοβαρές κοινωνικές, ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Στο 50% των περιπτώσεων, το λεμφοίδημα εκδηλώνεται μέσα στα 2 πρώτα χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση ενώ στο άλλο 50% το χρονικό σημείο εκδήλωσής του παραμένει άγνωστο. Ακόμη, υπάρχει περίπτωση το λεμφοίδημα να μην εκδηλωθεί ποτέ. Η διαχείριση του λεμφοιδήματος γίνεται με την Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την δια χειρός λεμφική παροχέτευση, τη περίδεση με συμπιεστικούς επιδέσμους, την φροντίδα του δέρματος και τέλος, την κατάλληλη Φυσικοθεραπεία.
Η θεραπευτική άσκηση, έρχεται να συμπληρώσει την Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην λειτουργικότητα του άνω άκρου, στη μείωση του οιδήματος, στη μείωση των συμπτωμάτων του καρκίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Όσον αφορά στη μείωση του οιδήματος φαίνεται ότι, ειδικότερα βοηθούν η αερόβια άσκηση, η άσκηση με αντιστάσεις και οι ασκήσεις ευλυγισίας/ ή μυϊκές διατάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αερόβια άσκηση βοηθά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και της λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος. Η άσκηση με αντιστάσεις δρα με επικουρικό τρόπο στα αγγεία, βοηθά στην προώθηση του λεμφικού υγρού προς την καρδιά και οδηγεί στην ενδυνάμωση των μυών. Τέλος, οι μυϊκές διατάσεις σε συνδυασμό με την βαθιά διαφραγματική αναπνοή αποσκοπούν στην ορθοσωμία, στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου, στην επίτευξη της ευλυγισίας και στην βελτίωση της γενικότερης κυκλοφορίας των υγρών του σώματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του μαστού, Δευτερογενές λεμφοίδημα, Άσκηση, Περιορισμός, Αποτελεσματικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
150
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Folia Marina master.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.