Πειραματικό πρότυπο ηπατεκτομής σε χοίρους. Μελέτη δράσης του αντιοξειδωτικού μορίου U-74389G (21 – AMINOSTEROID) σε δείκτες φλεγμονώδους απάντησης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2894839 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ζαβρίδης Περικλής
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λέανδρος Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ζωγράφος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μενενάκος Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητή, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αλεξάκης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ζαγούρη Φλώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαλόης Απόστολος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματικό πρότυπο ηπατεκτομής σε χοίρους. Μελέτη δράσης του αντιοξειδωτικού μορίου U-74389G (21 – AMINOSTEROID) σε δείκτες φλεγμονώδους απάντησης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματικό πρότυπο ηπατεκτομής σε χοίρους. Μελέτη δράσης του αντιοξειδωτικού μορίου U-74389G (21 – AMINOSTEROID) σε δείκτες φλεγμονώδους απάντησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το σύνδρομο ισχαιμίας - επαναιμάτωσης κατά τη διάρκεια μείζονων χειρουργικών επεμβάσεων στο ήπαρ έχει συσχετιστεί με μια ευρεία ποικιλία παθοφυσιολογικών αλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα την ηπατική δυσλειτουργία και την αυξημένη μετεγχειρητική νοσηρότητα. Η βλάβη ισχαιμίας - επαναιμάτωσης (IRI) είναι μια επιπλοκή που συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε ένα όργανο περιορίζεται, ακολουθούμενη αμέσως μετά από άρση του αποκλεισμού της αγγειακής κυκλοφορίας και νέα ροή αίματος, γεγονός που οδηγεί σε αλλοιώσεις της φυσιολογίας του οργάνου μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού που περιλαμβάνει μικροαγγειακές βλάβες, αυξημένη παραγωγή δραστικών ενώσεων οξυγόνου από τα ενεργοποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα, φλεγμονώδη απόκριση κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια δεσμεύονται στο ενδοθήλιο των τριχοειδών αποφράσσοντας τα και παράγοντας φλεγμονώδεις μεσολαβητές όπως ιντερλευκίνες και ελεύθερες ρίζες, καθώς και αυξημένη απόπτωση. Μεταξύ των φαρμακολογικών παρεμβάσεων για τη μείωση της βλάβης ισχαιμίας - επαναιμάτωσης σε διάφορα όργανα έχουν προταθεί τα λαζαροειδή, μια ομάδα συνθετικών αμινοστεροειδών χωρίς γλυκοκορτικοειδική δράση που αναστέλλουν την εξαρτώμενη από το σίδηρο υπεροξείδωση των λιπιδίων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί κατά πόσον η διεγχειρητική χορήγηση του λαζαροειδούς U-74389G μπορεί να μειώσει την επίδραση του συνδρόμου ισχαιμίας- επαναιμάτωσης του ήπατος σε χοίρους Landrace που υποβάλλονται σε αριστερή ηπατεκτομή με χειρισμό Pringle.
Μέθοδοι: Δεκατέσσερις χοίροι (30 ± 2 Kgr) τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα Α (n = 7) χορηγήθηκε το λαζαροειδές U-74389G αμέσως μετά την άρση του αγγειακού αποκλεισμού Pringle και την έναρξη της επαναιμάτωσης, ενώ στην ομάδα Β (ομάδα ελέγχου, n = 7) δεν χορηγήθηκε καμία ουσία. Δείγματα αίματος ελήφθησαν σε τέσσερις φάσεις: 1) πριν από τον αγγειακό αποκλεισμό 2) 30 λεπτά μετά τον αγγειακό αποκλεισμό και την έναρξη επαναιμάτωσης 3) δύο ώρες μετά την ηπατεκτομή και 4) 24 ώρες μετά την ηπατεκτομή. Πραγματοποιήθηκαν ποσοτικές αναλύσεις των φλεγμονωδών δεικτών IL-1β, IL-10, ΙFΝ-α, ΙFΝ-γ, ΤNF-α, IL-4 και IL-8. Για την ιστοπαθολογική αξιολόγηση του αριθμού των ουδετερόφιλων, των λεμφοκυττάρων, των μακροφάγων και των αποπτωτικών σωμάτων στο ήπαρ στις δύο ομάδες, λήφθηκαν δείγματα που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα μεγάλο αγγείο στις φάσεις 3 και 4.
Αποτελέσματα: Η ιστολογική ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία φλεγμονής και απόπτωσης, της ίδιας έντασης και στις δύο ομάδες. Η βιοχημική ανάλυση αποκάλυψε στατιστικά σημαντική μείωση (P <0,01) του TNF-α στις φάσεις 2,3 και 4 και της IFN-α (P = 0,02) στη φάση 4 στην ομάδα Α σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα: Η προ-αποπτωτική χημειοκίνη TNF-α ήταν σημαντικά μειωμένη κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά τη χορήγηση του αντιοξειδωτικού U-74389G στην ομάδα Α ενώ η IFN-α παρουσίασε στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στη φάση 4 στην ίδια ομάδα, σε σχέση με την ομαδα ελέγχου. Ωστόσο, η επίδραση του U-74389G δεν φαίνεται να επηρεάζει τη φλεγμονή και την απόπτωση σε ιστολογικό επίπεδο. Με βάση τα αποτελέσματα από τα επίπεδα των κυτταροκινών TNF-α και IFN-α στον ορό αίματος των πειραματόζωων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το λαζαροειδές U-74389G μπορεί να έχει θετική επίδραση στο σύνδρομο ισχαιμίας - επαναιμάτωση του ήπατος, η οποία αντανακλάται στα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των συγκεκριμένων κυτοκινών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λαζαροειδή, U-74389G, Ήπαρ, Ισχαιμία, Επαναιμάτωση, TNF-α
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
138
Zavridis Periklis Phd.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο