Πειραματικό ζωικό πρότυπο για τη διερεύνηση της πιθανότητας αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου, μέσω του συνδυασμού πρόκλησης υποχόνδριων μικροκαταγμάτων και της φαρμακευτικής επαγωγής του μονοπατιού Wnt/β-Κατενίνης, σε κατάλληλο συγχρονισμό.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2894984 265 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σχίζας Νικήτας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Όλγα Δ. Σαββίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Παναγιώτης Ι. Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής
Βασίλειος Α. Κοντογεωργάκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Σ. Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Σ. Νικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Σ. Μαστρόκαλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματικό ζωικό πρότυπο για τη διερεύνηση της πιθανότητας αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου, μέσω του συνδυασμού πρόκλησης υποχόνδριων μικροκαταγμάτων και της φαρμακευτικής επαγωγής του μονοπατιού Wnt/β-Κατενίνης, σε κατάλληλο συγχρονισμό.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματικό ζωικό πρότυπο για τη διερεύνηση της πιθανότητας αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου, μέσω του συνδυασμού πρόκλησης υποχόνδριων μικροκαταγμάτων και της φαρμακευτικής επαγωγής του μονοπατιού Wnt/β-Κατενίνης , σε κατάλληλο συγχρονισμό.
Περίληψη:
Σκοπός : Έχει τεκμηριωθεί πως η πρόκληση μικροκαταγμάτων στο υποχόνδριο οστό ως αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών, οδηγεί σε σχηματισμό ινοχόνδρινου ιστού βιολογικά υποδεέστερου του υαλώδους χόνδρου.
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανότητας ανάπτυξης ιστού πλησιέστερου προς τον υαλώδη χόνδρο, μέσω ενεργοποίησης του μονοπατιού Wnt / β – κατενίνης, σε συνδυασμό με πρόκληση μικροκαταγμάτων.

Υλικό – Μέθοδοι : Σε 18 ενήλικες, αρσενικούς κονίκλους Νέας Ζηλανδίας, υπό γενική αναισθησία και συνθήκες ασηψίας, προκλήθηκε χόνδρινη βλάβη κυκλικού σχήματος, διαμέτρου 4 mm στη μεσότητα της τροχιλίας του δεξιού γόνατος. Εφαρμόστηκε η τεχνική μικροκαταγμάτων, όπως έχει καθιερωθεί από τους Steadman et al.
Η τροποποίηση του μονοπατιού Wnt / β – κατενίνης επιτυγχάνεται με τη χορήγηση από του στόματος διαλύματος καρβονικού λιθίου σε συγκέντρωση 7mM.
Σχηματίστηκαν τρεις ομαδες:
Ομάδα Α (ελέγχου) : (n=6)
Ομάδα B (χρήση λιθίου 1 εβδομάδα ) : (n=6) .
Ομάδα Γ (χρήση λιθίου 4 εβδομάδες ) : (n=6)
Τα ζώα θυσιάσθηκαν 9 εβδομάδες μετεγχειρητικά και συνελέγησαν τα χειρουργηθέντα μηριαία οστά.
Διενεργήθηκε ιστομορφομετρία στα συλλεγέντα δείγματα με βάση τα ιστοπαθολογικά κριτήρια αναγέννησης για χόνδρινες βλάβες, όπως αυτά έχουν καθορισθεί από τη διεθνή εταιρία επούλωσης του αρθρικού χόνδρου (ICRS).
Oλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS, version 17.00 (SPSS Inc, Chicago, IL). Όλα τα τέστ είναι διπλής κατεύθυνσης ( two-sided ).
Η τιμή p-value <0.05 καθορίσθηκε σαν επίπεδο στατιστικά σημαντικής διαφοράς.

Αποτελέσματα : Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε από τις έξι παραμέτρους του ιστοπαθολογικού score ICRS ( επιφάνεια, θεμέλια ουσία, κατανομή χονδροκυττάρων, βιωσιμότητα κυττάρων, υποχόνδριο οστό κι επιμετάλλωση) στις τέσσερεις (επιφάνεια, θεμέλια ουσία, κατανομή χονδροκυττάρων, υποχόνδριο οστό) στατιστικά σημαντική υπεροχή της ομάδας Γ σε σχέση με την ομάδα Α.

Συμπεράσματα: Η χορήγηση διαλύματος καρβονικού λιθίου 7mM για 4 εβδομάδες, σε συνδυασμό με μικροκατάγματα ως αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών σε κονίκλους, οδηγεί σε στατιστικά σημαντική βελτίωση του ιστοπαθολογικού score ICRS τεσσάρων από τα έξι κριτήρια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρθρικός χόνδρος, Μικροκατάγματα, Μονοπάτι Wnt/β- Κατενίνης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
109
Schizas Nikitas PhD.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο