Η θεραπευτική συμμαχία στις εξαρτήσεις: Η διερεύνηση της εμπειρίας θεραπευτή και θεραπευόμενου και της σύνδεσής της με την παραμονή στη θεραπεία"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895079 351 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική Ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χαρούλη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η θεραπευτική συμμαχία στις εξαρτήσεις: Η διερεύνηση της εμπειρίας θεραπευτή και θεραπευόμενου και της σύνδεσής της με την παραμονή στη θεραπεία"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η θεραπευτική συμμαχία στις εξαρτήσεις: Η διερεύνηση της εμπειρίας θεραπευτή και θεραπευόμενου και της σύνδεσής της με την παραμονή στη θεραπεία"
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην μελέτη της θεραπευτικής συμμαχίας στον χώρο των ουσιοεξαρτήσεων. Στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθεί η εμπειρία της θεραπευτικής συμμαχίας, όπως βιώνεται από τους συμμετέχοντες στην θεραπευτική διαδικασία (θεραπευτή και θεραπευόμενο) και να μελετηθεί η σύνδεση της με την παραμονή στη θεραπεία. Τα ερευνητικά ερωτήματα εξέταζαν εμπειρίες των θεραπευτών και των θεραπευομένων σχετικά με τα στοιχεία που βοήθησαν στην ανάπτυξη της θεραπευτικής συμμαχίας, όπως τα προσωπικά χαρακτηριστικά που συντέλεσαν σε μία καλή συνεργασία, εκείνα που συντέλεσαν λιγότερο, οι τομείς της θεραπευτικής διαδικασίας που σχετίστηκαν με καλύτερα επίπεδα θεραπευτικής συμμαχίας καθώς και η επίδραση ορισμένων εξωτερικών παραγόντων.

Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από την ομάδα των θεραπευτών, επτά ειδικούς ψυχικής υγείας με πολυετή εμπειρία στην θεραπεία εξαρτήσεων και επτά θεραπευόμενους, για την επιλογή των οποίων τέθηκε το κριτήριο να βρίσκονται στην κύρια φάση της θεραπείας, δηλαδή να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον επτά συνεδρίες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην ανοικτή ψυχοθεραπευτική μονάδα αντιμετώπισης ουσιοεξαρτήσεων Πρόγραμμα «Αθηνά», που λειτουργεί στα πλαίσια της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Η έρευνα διεξήχθη βάσει ποιοτικής μεθοδολογίας. Για την ποιοτική εκτίμηση της θεραπευτικής συμμαχίας, διεξήχθησαν ατομικές συνεντεύξεις βασισμένες σε οδηγούς συνέντευξης, προσαρμοσμένους στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ομάδας συμμετεχόντων. Τα δεδομένα των συνεντεύξεων, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν και αναλύθηκαν ποιοτικά υπό το πρίσμα της φαινομενολογικής προσέγγισης, αποτέλεσαν συνολικά επτά θεματικές ενότητες, οι οποίες αναλύθηκαν σε 14 υποκατηγορίες, απαντώντας τα ερευνητικά ερωτήματα. Συμπληρωματικά, για την ποσοτική εκτίμηση των επιπέδων της θεραπευτικής συμμαχίας των συμμετεχόντων έγινε χρήση του Ερωτηματολογίου Θεραπευτικής Συμμαχίας, της ελληνικής προσαρμογής του Working Alliance Inventory (Horvath and Greenberg, 1989).

Η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση συμπερασμάτων, τα οποία προστίθενται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Τα ευρήματα της εργασίας αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμη γνώση, που μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της συμβουλευτικής πρακτικής στον χώρο των ουσιοεξαρτήσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
θεραπευτική σχέση, θεραπευτική συμμαχία, δεσμός, θεραπεία ουσιο-εξάρτησης, απεξάρτηση, παραμονή στην θεραπεία, θεραπευτική διαδικασία, χαρακτηριστικά θεραπευτή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
118
Διπλωματική εργασία- Η θεραπευτική συμμαχία στις εξαρτήσεις.pdf (758 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο