The interaction between public and private enforcement of EU competition law

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895283 283 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μανίκας Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δικαίου ΕΕ, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταξία Κουσκουνά, Επίκουρη Καθηγήτρια Δικαίου ΕΕ, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εμμανουήλ Περάκης, Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου ΕΕ, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
The interaction between public and private enforcement of EU competition law
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αλληλεπίδραση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής επιβολής του ενωσιακού δικαίου ανταγωνισμού
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να παράσχει μία κριτική θεώρηση του διττού συστήματος επιβολής του ενωσιακού δικαίου ανταγωνισμού, ήτοι της δημόσιας και ιδιωτικής επιβολής, και να διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αν και δεκαοκτώ έτη έχουν περάσει από τη ρητή αναγνώριση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του δικαιώματος των ιδιωτών να αξιώσουν αποζημίωση για τη ζημία που προκλήθηκε από συμπεριφορά ικανή να περιορίσει ή να νοθεύσει τον ανταγωνισμό, η διευκρίνιση των σχέσεων μεταξύ των κανόνων που διέπουν το εν λόγω δικαίωμα και εκείνων που διέπουν την επιβολή από τις αρχές ανταγωνισμού εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εξαιρετικά επίκαιρο. Δεδομένου ότι η ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι προαπαιτούμενο για την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η οποία αποτελεί ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βέλτιστος συντονισμός μεταξύ των δύο συστημάτων δεν είναι απλώς ευκταίος, αλλά απαραίτητος· ως εκ τούτου, παρίσταται η ανάγκη εξέτασης της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης αυτών στο πλαίσιο των τρεχουσών τάσεων και εξελίξεων στην ενωσιακή έννομη τάξη.

Το εισαγωγικό μέρος της διπλωματικής εργασίας επιδιώκει μία επισκόπηση της εξέλιξης των δύο συστημάτων επιβολής του ενωσιακού δικαίου ανταγωνισμού, καθώς και των κύριων στόχων και χαρακτηριστικών τους. Αν και προοριζόμενα, κατ’ αρχήν, να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά, τα δύο μοντέλα επιβολής ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να τεθούν σε σχέση ιεράρχησης, υπό την έννοια ότι το ένα σύστημα θα υπερισχύσει του άλλου. Ενόψει τούτου, το κύριο μέρος της διπλωματικής εργασίας χωρίζεται σε δύο (αντιθετικά) μέρη: το πρώτο μέρος εστιάζει στις πτυχές σύγκλισης μεταξύ των δύο συστημάτων, νοούμενων ως κανόνων και μηχανισμών που επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι τα δύο συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά και κατά τρόπο συνεκτικό, ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει τις πτυχές ιεράρχησης, νοούμενων ως κανόνων και μηχανισμών που δίνουν προβάδισμα στο ένα μοντέλο επιβολής έναντι του άλλου, κυρίως με στόχο τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς του. Οι εν λόγω πτυχές εξετάζονται τόσο από ουσιαστική όσο και από διαδικαστική σκοπιά.

Το κύριο μέρος της διπλωματικής εργασίας ακολουθείται από συμπεράσματα αναφορικά με την τρέχουσα σχέση μεταξύ των δύο συστημάτων επιβολής, καθώς και από προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυσης της συνοχής τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Ενωσιακό Δίκαιο, Ενωσιακό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ανταγωνισμός, Δημόσια Επιβολή, Ιδιωτική Επιβολή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
81
The interaction between public and private enforcement of EU competition law_KManikas.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο