Η αρχή της αυτονομίας της διαιτητικής συμφωνίας στην διεθνή εμπορική διαιτησία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895600 358 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δατσέρη Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Παμπούκης
Ελένη Μουσταϊρα
Χρυσαφώ Τσούκα
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αρχή της αυτονομίας της διαιτητικής συμφωνίας στην διεθνή εμπορική διαιτησία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αρχή της αυτονομίας της διαιτητικής συμφωνίας στην διεθνή εμπορική διαιτησία
Περίληψη:
Η διεθνής εμπορική διαιτησία είναι ο εναλλακτικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον οποίο αντί για το κρατικό δικαστήριο, μία ομάδα διακεκριμένων νομικών αναλαμβάνει να εκδικάσει μία υπόθεση η οποία άγεται ενώπιον της. Η διεθνής εμπορική διαιτησία αφορά συγκεκριμένα εμπορικές διαφορές και καταπιάνεται κατά κύριο λόγο με τις διαφορές που ανακύπτουν μεταξύ επιχειρήσεων. Όμως πότε ενεργοποιείται ο εν λόγω μηχανισμός ο οποίος αντικαθιστά την κλασική κρατική δικαιοδοσία όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα;
Η βάση στην οποία στηρίζεται ο μηχανισμός της διεθνούς διαιτησίας δεν είναι άλλος από την ίδια την διαιτητική συμφωνία. Η συμφωνία διαιτησίας είναι αυτή ακριβώς η συμφωνία με την οποία δύο ή περισσότερα μέρη συνομολογούν την προσφυγή τους σε ένα δικαιοδοτικό όργανο, αμερόληπτο και ουδέτερο, για τις διαφορές που απορρέουν από την κύρια συμφωνία τους, και μέσω αυτού του εγγράφου αποκλείουν το κρατικό δικαιοδοτικό όργανο από την εκδίκαση της υπόθεσης βάσει της διεθνούς δικαιοδοσίας του. Αν ελλείπει η εν λόγω συμφωνία , τότε δεν γίνεται να συσταθεί το διαιτητικό δικαστήριο και συνεπώς δεν είναι δυνατή η εκτέλεση διαιτητικής απόφασης αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει να γίνει η ενεργοποίηση της συμφωνίας διαιτησίας θα πρέπει να κληθεί σε εφαρμογή από ένα από τα διάδικα μέρη πριν από κάθε άμυνα επί της ουσίας, ήτοι στην αρχή της διαδικασίας (limine litis). H συμφωνία διαιτησίας είναι η απόδειξη ότι η όλη διαδικασία θεμελιώνεται στην συναίνεση των μερών (consensus) και στην κοινή επιθυμία τους να αποκλείσουν τα κρατικά δικαστήρια και να προσφύγουν στα διαιτητικά όργανα σε περίπτωση που ανακύψει οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με την κύρια σύμβαση στην οποία έχουν ήδη υποβληθεί.
Ένα από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται η παρούσα εργασία είναι το ζήτημα της αυτονομίας της διαιτητικής συμφωνίας σε σχέση με την κύρια σύμβαση, υπό την έννοια της μη επιρροής του κύρους της πρώτης από την δεύτερη. Μία ακόμη έκφανση της αρχής της αυτονομίας , η οποία έχει απασχολήσει την διεθνή θεωρία και νομολογία , είναι το ζήτημα της απαγκίστρωσης της διαιτητικής συμφωνίας από το κρατικό δίκαιο που καλείται σε εφαρμογή, υπό την έννοια ότι τυχόν προσκόμματα που τίθενται από αυτό να μην λαμβάνονται υπ΄όψιν ούτως ώστε να διασωθεί η βούληση των μερών και κατ'επέκταση και το κύρος της διαιτητικής ρήτρας.
Τέλος , ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που αναλύουμε στην παρούσα διπλωματική εργασία δεν είναι άλλο από την αρχή της δικαιοδοσίας επί της δικαιοδοσίας (competence-competence) σύμφωνα με την οποία ο διαιτητής έχει την δικαιοδοσία να κρίνει επί της δικαιοδοσίας καθώς και επί του κύρους της διαιτητικής ρήτρας.
Εν ολίγοις , τα εν λόγω ζητήματα κρίνονται θεμελιώδους σημασίας καθώς σχετίζονται με την διάσωση του κύρους της διαιτητικής συμφωνίας και ως εκ τούτου με την διασφάλιση της διαιτησίας ως δικαιοδοτικού μηχανισμού που δεν του ελλείπει τίποτα σε σχέση με την κρατική δικαιοδοσία. Σε μία εποχή που οι διαφορές έχουν καταστεί όλο και πιο πολύπλοκες και απαιτούνται όλο και πιο εξειδικευμένες γνώσεις για ορισμένα ζητήματα, κρίνεται μείζονος σημασίας η συνδρομή των διαιτητών που συνήθως είναι καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι στο ζήτημα το οποίο καλούνται να κρίνουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, διεθνής εμπορική διαιτησία, αυτονομία, διαιτητική ρήτρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
62
Δατσερη διπλωματική.pdf (888 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο