Νικελιούχα ορυκτά στα σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα της Λοκρίδας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895652 327 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Περιβάλλοντος - Ορυκτοί Πόροι
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βαζούκης Αιμίλιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μήτσης Καθηγητής ΕΚΠΑ
Άνθιμος Ξενίδης Καθηγητής ΕΜΠ
Μιχαήλ Σταματάκης Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νικελιούχα ορυκτά στα σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα της Λοκρίδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νικελιούχα ορυκτά στα σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα της Λοκρίδας
Περίληψη:
Τα μελετηθέντα κοιτάσματα Fe-Ni μεταλλευμάτων στην περιοχή της Λοκρίδας είναι αλλόχθονα κοιτάσματα καρστικού τύπου [δημιουργήθηκαν από μεταφορά και επαναπόθεση υλικού λατεριτικής προέλευσης, πάνω σε καρστικοποιημένους ασβεστόλιθους ή βρίσκονται επί των μητρικών τους πετρωμάτων (ψευδοαυτόχθονα)]. Πρόκειται για τα μεταλλεία της Κωπαϊδας, της Τσούκκας και το μεταλλείο Νησί.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικές εργασίας ειδίκευσης αποτελεί η μελέτη της κατανομής του νικελίου και του κοβαλτίου στις διάφορες ορυκτολογικές φάσεις του μεταλλεύματος των μεταλλείων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε Λ.Α.Ρ.Κ.Ο στην ευρύτερη περιοχή του Άγιου Ιωάννη, Βοιωτίας με έμφαση στον γκαιτίτη, αλλά και στις πυριτικές φάσεις ώστε να εκτιμηθεί το δυναμικό του νικελίου που συμμετέχει στα υδροξείδια του σιδήρου καθώς και στις υπόλοιπες ορυκτές φάσεις. Επίσης παρουσιάζονται δύο τύποι γαρνιεριτών στην περιοχή της Λοκρίδας και πιο συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τομέα στη θέση 281 στο ανενεργό μεταλλείο Άγιος Ιωάννης και στην περιοχή της Βόττας. Απαντώνται με τη μορφή είτε φλεβικού υλικού να διασχίζει τον αποσαθρωμένο σερπεντινίτη είτε ως κόκκοι στο αποσαθρωμένο τμήμα του σαπρολίτη σε σερπεντινιωμένους περιδοτίτες.
Η μεθοδολογία για την έρευνα, περιλαμβάνει αξιολόγηση των υπαρχόντων βιβλιογραφικών δεδομένων, εργασία υπαίθρου, δειγματοληψία και κατάλληλη επεξεργασία των δειγμάτων και αναλυτικές διαδικασίες. Οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι η περιθλασιμετρία ακτίνων Χ σε κονιοποιημένα δείγματα (P-XRD), οι μικροαναλύσεις SEM-EDS καθώς και οι χημικές αναλύσεις δειγμάτων μετά από ολική διαλυτοποίηση, αλλά και μετά από διαδοχικές εκχυλίσεις πολλαπλών σταδίων των ίδιων δειγμάτων.
Τα ορυκτολογικά και γεωχημικά χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν υποδεικνύουν ότι το ποσοστό του νικελίου στις πυριτικές φάσεις έχει υπερτιμηθεί στις σχετικές δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες ενώ έχει υποτιμηθεί το αντίστοιχο ποσοστό του στις φάσεις του σιδήρου. Αυτό παρουσιάζεται στα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας και σύμφωνα με τη μέθοδο των διαδοχικών εκχυλίσεων το νικέλιο που εμπεριέχεται στις φάσεις του σιδήρου έχει υποτιμηθεί καθώς σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 16% ενώ σύμφωνα με την παρούσα έρευνα είναι της τάξης του 32% (κυμαίνεται από 22.4 εώς 43.0 % περίπου). Επίσης το κοβάλτιο (Co) παρουσιάζεται σε χαμηλότερες τιμές στα σιδηροξείδια σε σχέση με το νικέλιο και είναι πιο εμπλουτισμένο στις πυριτικές φάσεις και στον ασβολάνη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
σιδηρομεταλλεύματα, νικελιούχα ορυκτά, λατερίτης, γαρνιερίτης, Λοκρίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
110
Μεταπτυχιακή Εργασία_Βαζούκης Αιμίλιος.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο