Στάθμιση ερωτηματολογίου OPIOID RISK TOOL στον ελληνικό πληθυσμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896969 162 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ησαϊα Ελένη-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασία Τσαρουχά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ιωάννα Σιαφάκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Ζης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάθμιση ερωτηματολογίου OPIOID RISK TOOL στον ελληνικό πληθυσμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάθμιση ερωτηματολογίου OPIOID RISK TOOL στον ελληνικό πληθυσμό
Περίληψη:
Σκοπός
Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν η εφαρμογή ενός εργαλείου διαλογής για τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση συνταγογραφούμενων οπιοειδών φαρμάκων για την θεραπεία του χρόνιου μη καρκινικού πόνου στην κλινική ιατρική πρακτική. Αυτή θεωρήθηκε ως η πλέον κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή αξιολόγησης στον ελληνικό πληθυσμό καθώς εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο γνωστό ως “opioid crisis” ή αλλιώς “opioid epidemics”. Η προσδοκία του εργαλείου που επιλέχθηκε (Opioid Risk Tool/ ORT) ήταν να σταθμιστεί σε έλληνες ασθενείς με στόχο να εφαρμοστεί επιτυχώς ως μέθοδος πρόληψης συμπεριφορών όπως η κατάχρηση και ο εθισμός που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά προβλήματα στους ασθενείς αλλά να χρησιμοποιηθεί και ως βοήθημα για την ορθότερη πρακτική χορήγηση των οπιούχων σκευασμάτων από τους έλληνες ιατρούς.
Υλικό και μέθοδος
Στην μελέτη πήραν μέρος 187 ασθενείς που προσήλθαν για εξέταση και θεραπεία στο Ιατρείο Πόνου και σε Ορθοπεδική Κλινική του ιδίου θεραπευτηρίου. Όλοι οι ασθενείς εμφάνιζαν χρόνιο πόνο ποικίλης αιτιολογίας και έλαβαν αναλγητική αγωγή με οπιοειδή σκευάσματα εξατομικευμένα ανάλογα της βαθμίδας του άλγους που παρουσίαζαν. Οι ασθενείς κληθήκαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ORT (Opioid Risk Tool ) μετά από σχετική ενημέρωση. Η παρακολούθηση των ασθενών έως της ανακούφισης της συμπτωματολογίας του άλγους ήταν σε εβδομαδιαία βάση και κατόπιν η επικοινωνία ήταν μηνιαία μέχρι την συμπλήρωση ενός έτους. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου κάθε περίεργη συμπεριφορά, απόδειξη ή αναφορά που μπορεί να σχετιζόταν με κατάχρηση ή κακή χρήση των συνταγογραφούμενων οπιοειδών σκευασμάτων καταγράφονταν στον φάκελο του ασθενή.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από τα άτομα που δεν είχαν καμία παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, το 91.9% (ν=125) κατατάχθηκαν στο χαμηλό επίπεδο κινδύνου του ORT ενώ μόλις το 8.1% (ν=11) κατατάχθηκαν στο μέτριο επίπεδο κινδύνου του ORT. Αντίθετα, από τα άτομα που εμφάνισαν τουλάχιστον μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, το 66.7% (ν=34) κατατάχθηκαν στο μέτριο επίπεδο κινδύνου του ORT και το 25.5% (ν=13) κατατάχθηκαν στο υψηλό επίπεδο κινδύνου του ORT. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες (ν=23, 36.5%) είναι πιο πιθανό να έχουν τουλάχιστον μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά σε σύγκριση με τις γυναίκες (ν=28, 22.6%), χ2(1)=4.085, p=0.043<0.05.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το εργαλείο ORT μπορεί να είναι σημαντικό στην πρόβλεψη παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς ασθενών που λαμβάνουν οπιοειδή συνταγογραφούμενα σκευάσματα για την θεραπεία του χρόνιου άλγους μη καρκινικής αιτιολογίας. Η προβλεπτική ικανότητα του εργαλείου επιβεβαιώθηκε τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η επιτυχία αυτού αξιολογήθηκε με βάση την ικανότητα του εργαλείου ORT να αναπτυχθεί, να εφαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί σε ελληνικό πληθυσμό ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στάθμιση, Ερωτηματολόγιο, Οπιοειδή, Χρόνιος πόνος, Συνταγογραφούμενα φάρμακα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Isaia Eleni Christina Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.