Αξιοποιώντας το θέατρο στην ενταξιακή προσχολική εκπαίδευση: μια έρευνα δράσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896972 179 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καή Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Τσάφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Ε.Α.Π.Η.- Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιοποιώντας το θέατρο στην ενταξιακή προσχολική εκπαίδευση: μια έρευνα δράσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιοποιώντας το θέατρο στην ενταξιακή προσχολική εκπαίδευση: μια έρευνα δράσης
Περίληψη:
Στην παρούσα έρευνα διερευνάται η συμβολή του θεάτρου στην εκπαίδευση στην προσέγγιση της αναπηρίας σε μία ενταξιακή προοπτική. Εντοπίζονται και αναλύονται τα οφέλη του θεάτρου στην εκπαίδευση, οι παράγοντες που ευννοούν την ανάπτυξη ενταξιακού προσανατολισμού και μιας νέας νοηματοδότησης της αναπηρίας μέσω των πρακτικών του θεάτρου στην εκπαίδευση. Τέλος, διερευνάται η συμβολή της έρευνας δράσης στην νοηματοδότηση της αναπηρίας από τον εκπαιδευτικό.
Η έρευνα στηρίζεται στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής της εκπαίδευσης για όλους καθώς και στην συμβολή του θεάτρου στην ανάπτυξη ενός ενταξιακού προσανατολισμού. Πρόκειται για μια έρευνα- δράσης με ερευνητικά εργαλεία, την συμμετοχική παρατήρηση, το ημερολόγιο της εκπαιδευτικού, την αναφορά της κριτικής φίλης, το υλικό που προέκυψε από τα παιδιά κατά την διάρκεια των δράσεων, την μαγνητοφώνηση και την μαγνητοσκόπηση. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσε η τάξη νηπίων ενός ιδιωτικού νηπιαγωγείου στην Αττική. Η μέθοδος ανάλυσης των ευρημάτων ήταν ένας συνδυασμός της ανάλυσης περιεχομένου, της θεματικής ανάλυσης και της ανάλυσης λόγου. Κατά την διάρκεια της ανάλυσης, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κωδικοποιήθηκαν με στόχο να ξεκαθαριστούν σε κατηγορίες που προέρχονται από την βιβλιογραφία. Επίσης, μέσω της θεματικής ανάλυσης δεδομένων βρέθηκαν συσχετίσεις στα δεδομένα και τέλος έγινε αναζήτηση προτύπων/μοτίβων λόγου σχετικά με τις έννοιες της ένταξης και της αναπηρίας.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση του θεάτρου στην εκπαίδευση συντελεί στην ανάπτυξη ενός ενταξιακού προσανατολισμού και στην ανανοηματοδότηση της αναπηρίας. Σε αυτό συντελούν ο βιωματικός, ενταξιακός και συμμετοχικός χαρακτήρας του θεάτρου στην εκπαίδευση ο όποιος συνεισφέρει στην εξομάλυνση των διαφορών και στην δημιουργία ενσυναίσθησης μεταξύ των παιδιών. Επιπλέον διαφαίνεται ότι η έρευνα δράσης βοηθά τον εκπαιδευτικό να νοηματοδοτήσει την αναπηρία μέσα από τον ενταξιακό προσανατολισμό ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω των πρακτικών του θεάτρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Aναπηρία, ενταξιακός προσανατολισμός, θέατρο στην εκπαίδευση, συνεργασία, έρευνα –δράση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
217
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Χρυσούλας Καή.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο