Καλοήθης ίλιγγος θέσης οριζοντίου ημικυκλίου σωλήνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897128 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κυριάκου Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παύλος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καλοήθης ίλιγγος θέσης οριζοντίου ημικυκλίου σωλήνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καλοήθης ίλιγγος θέσης οριζοντίου ημικυκλίου σωλήνα
Περίληψη:
Ο ίλιγγος θέσης του οριζοντίου σωλήνα αποτελεί το 10% περίπου των καλοήθων ιλίγγων θέσης , ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύαμε ότι ισχύει. Υπάρχουν αρκετές δοκιμασίες ελέγχου του BPPV όπως το Head Rull test, το Bow and Lean test, το 180ο SRT, το Runku test, το Sit to Supine test, όπως και δευτερεύοντα σημεία ελέγχου, όπως ο ψευδοαυτόματος νυσταγμός και τα μηδενικά σημεία, με τις οποίες ελέγχουμε το χαρακτήρα του ιλίγγου καθώς και την πάσχουσα πλευρά.
Η αντιμετώπιση του καλοήθους ιλίγγου θέσης του οριζοντίου σωλήνα περιλαμβάνει κλασικές τεχνικές ανάταξης όπως Gufoni maneuver, τροποποιημένη Gufoni, head shaking, Barbeque sham maneuver, Force Prolonged Positioting CFPP και Brandt – Davuff, καθώς και νεότερες τεχνικές όπως η Kurter Hybvid Manluver, μια τροποποίηση της μεθόδου Gufoni από τους P. Testa, Castolio, cDe Santu, A. Trazio και μία νεότερη μέθοδος για τον απογεωτροπικό καλοήθη ίλιγγο του οριζοντίου ημικυκλίου σωλήνα από τον Francizco Zumal Maia. Σε αποτυχία όλων αυτών των μεθόδων υπάρχει και η χειρουργική λύση της απόφραξης του οριζοντίου σωλήνα.
Υπάρχουν 2 τύποι BPPV οριζοντίου σωλήνα, ο γεωτροπικός τύπος και ο απογεωτροπικός τύπος στο 1/3 των περιπτώσεων, με τον τελευταίο να είναι πιο ανθεκτικός στη θεραπεία.
Το δύσκολο κάποιες φορές στη περίπτωση του BPPV οριζοντίου είναι ο καθορισμός της πάσχουσας πλευράς. Από εκεί και πέρα η επιλογή της τεχνικής ανάταξης εξαρτάται από την ηλικία των ασθενών και τα τυχόν συναδά προβλήματα, με μία μικρή υπεροχή της Gufoni σε σχέση με την Barbeque, χωρίς όμως αισθητή διαφορά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ίλιγγος θέσης, Οριζόντιος ημικύκλιος σωλήνας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
26
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (576 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο