Προγνωστική αξία του δείκτη φλεγμονής ALI (Advanced Lung Cancer Inflammation Index) σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897167 285 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πατσιλινάκου Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αικατερίνη Πολίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγνωστική αξία του δείκτη φλεγμονής ALI (Advanced Lung Cancer Inflammation Index) σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προγνωστική αξία του δείκτη φλεγμονής ALI (Advanced Lung Cancer Inflammation Index) σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Περίληψη:
Εισαγωγή. Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ) εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, παρά την αλματώδη πρόοδο στην πρώιμη διάγνωση, την ανακάλυψη νέων οδηγών μεταλλάξεων και την ανάπτυξη νέων εξατομικευμένων θεραπειών. Όπως κατέδειξαν σχετικές μελέτες, η φλεγμονώδης διαδικασία διαδραματίζει έναν καίριο ρόλο, τόσο στη γένεση του ΚΠ όσο και στην επέκτασή του, ενώ διερευνάται εντατικά η δυνητική προγνωστική και προβλεπτική σημασία ποικίλων δεικτών φλεγμονής σε διάφορα στάδια της νόσου.
Σκοπός. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της πιθανής προγνωστικής σημασίας ενός νέου δείκτη φλεγμονής (ALI-Advanced Lung Cancer Inflammation Index = BMI X Alb / NLR ), ο οποίος συνδυάζει προϋπάρχοντες δείκτες συστηματικής φλεγμονής και κατάστασης θρέψης ή καχεξίας κατά τη διάγνωση της νόσου σε ασθενείς με ΚΠ.
Μέθοδος. Μελετήθηκαν αναδρομικά οι φάκελοι 67 ασθενών με ΚΠ το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018,στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών. Καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν δημογραφικά, κλινικοπαθολογοανατομικά και εργαστηριακά χαρακτηριστικά των ασθενών, έγινε υπολογισμός του ALI κατά τη διάγνωση και πριν τη χορήγηση θεραπείας, και, ακολούθως, συσχέτιση όλων των ανωτέρω παραμέτρων με την πρόγνωση (συνολική επιβίωση, OS).
Αποτελέσματα. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 67 ασθενείς, μέσης ηλικίας 60 (± 8) ετών, στην πλειοψηφία τους άνδρες (39/67,58.2 %), με ιστορικό καπνίσματος (62/67, 92.5%), performance status (PS) 1-2 (43/67, 64.2%) και νόσο σταδίου IV (54/67, 80.6%). Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος όγκου ήταν το αδενοκαρκίνωμα (19/67, 28.5%). Οι τιμές του δείκτη ALI κυμαίνονταν από 7.8 έως 37.2 (μέση τιμή 21±6). Ως cut-off point του ALI ορίστηκε η τιμή 19 (βάσει ROC curve analysis) και οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες: ασθενείς με ALI ≤19 και ασθενείς με ALI > 19. Στη μονοπαραγοντική ανάλυση, το PS και η παρουσία μεταστατικής νόσου, καθώς και τιμές του δείκτη ALI μικρότερες από 19, συσχετίσθηκαν με μειωμένη επιβίωση (p=0.002, p=0.028, και p=0.018, αντίστοιχα). Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, το PS ήταν η μοναδική παράμετρος που διατήρησε την (στατιστικά σημαντική) συσχέτιση με την αρνητική έκβαση των ασθενών (p=0.048), με μεγιστοποίηση όμως της προγνωστικής του αξίας επί συνεκτίμησης και του ALI.
Συμπεράσματα. Ο νέος προγνωστικός δείκτης ALI είναι ένας εύχρηστος και αξιόπιστος δείκτης που, σε χαμηλές τιμές, μπορεί να σηματοδοτεί υψηλά επίπεδα συστηματικής φλεγμονής και αρνητική έκβαση της νόσου. Συνεκτιμώμενος με άλλους προγνωστικούς παράγοντες, όπως ο δείκτης φυσικής κατάστασης, είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση των ασθενών με χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Για την ακριβέστερη τεκμηρίωση της προγνωστικής αξίας αυτού του πολλά υποσχόμενου βιοδείκτη και την ευρεία εφαρμογή του στην καθημερινή κλινική πράξη, απαιτείται η διενέργεια επιπρόσθετων προοπτικών μελετών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προγνωστικός δείκτης, Φλεγμονή, Θρέψη, Καρκίνος πνεύμονα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Patsilinakou Stavroula MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.