Ανίχνευση ρωγμών σε μεταλλική πλάκα με μικροκυματική μέθοδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897339 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδίασης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αντωνίνη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Καραγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΝΔ
Χρήστος Βαζούρας, Επίκουρος Καθηγητής, ΣΝΔ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση ρωγμών σε μεταλλική πλάκα με μικροκυματική μέθοδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση ρωγμών σε μεταλλική πλάκα με μικροκυματική μέθοδο
Περίληψη:
Στη παρούσα Διπλωματική Εργασία κύριος σκοπός είναι να γίνει η ανίχνευση ρωγμών σε μεταλλική επιφάνεια με τη μέθοδο των μικροκυμάτων μέσω διερεύνησης για την επιλογή της κατάλληλης συχνότητας. Η τεχνική των μικροκυμάτων με τη βοήθεια του κυματοδηγού αποτελεί μία από τις τεχνικές μη καταστροφικού ελέγχου υλικών για την αξιολόγηση και την επιβεβαίωση της αντοχής και της αποτελεσματικότητάς τους.
Αρχικά γίνεται μία εισαγωγή σε όλες τις κατηγορίες των Μη Καταστροφικών Μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ρωγμών και γενικά ατελειών. Έπειτα αναφέρονται σημαντικά σημεία της θεωρίας του Ηλεκτρομαγνητισμού δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα μικροκύματα αφού είναι απαραίτητα για τη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των κυματοδηγών, ένα από τα βασικά όργανα που χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της πειραματικής διεξαγωγής.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η πειραματική διαδικασία στην οποία χρησιμοποιήθηκε μεταλλικό δείγμα το οποίο έχει ευθεία ρωγμή βάθους 1.3mm έως 3 mm. Κατά μήκος των ρωγμών τοποθετήθηκε κυματοδηγός διαστάσεων 3x4 cm σε ρόλο κεραίας εκπομπής και με πηγή 8-10GHz κυματοδηγήθηκε κύμα προκειμένου να μετρηθούν τα ανακλώμενα. Μετά από πολλές δοκιμές, σε διαφορετικές συχνότητες, τοποθετώντας κάθετα ή παράλληλα στη ρωγμή τον κυματοδηγό, διαπιστώθηκε ότι για ρωγμές μικρού βάθους, η συχνότητα 8.5GHz έδωσε τις μεγαλύτερες ανακλάσεις, με κύμα της τάξης των 10mV– το οποίο είναι εμφανώς ανιχνεύσιμο. Ομοίως, για τη ρωγμή βάθους 3mm η καταλληλότερη συχνότητα είναι 8.2 GHz. Η πλέον κατάλληλη τοποθέτηση του κυματοδηγού ήταν κατά την κάθετη διάσταση σε σχέση με τη ρωγμή.
Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα συμπεράσματα που προέκυψαν αλλά και η επιβεβαίωση ότι η μέθοδος των μικροκυμάτων είναι αποτελεσματική για την ανίχνευση ρωγμών σε μεταλλική επιφάνεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μη Καταστροφικός Έλεγχος, Αστοχία, Ρωγμή, Μικροκύματα, Κυματοδηγός, Ανακλώμενη ακτινοβολία, Μέταλλο, Σχισμογραμμή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
9
Αριθμός σελίδων:
63