H γενετική της ατελούς οστεογένεσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897995 219 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μαυρομάτη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Φρυσίρα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ιωάννα-Ραχήλ Συνοδινού Traeger, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Τζέτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H γενετική της ατελούς οστεογένεσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η γενετική της ατελούς οστεογένεσης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Ατελής Οστεογένεση (Α.Ο.) είναι μια φαινοτυπικά και μοριακά ετερογενής ομάδα κληρονομικών διαταραχών του συνδετικού ιστού, που χαρακτηρίζεται από σκελετικές ανωμαλίες οι οποίες προκαλούν ευθραυστότητα και παραμορφώσεις των οστών. Η πλειονότητα των περιπτώσεων Α.Ο. (85-90%) οφείλεται σε αυτοσωμικές επικρατείς (ΑΕ) παραλλαγές των γονιδίων που κωδικοποιούν τις α1- και α2- αλυσίδες του κολλαγόνου τύπου Ι (COL1A1 και COL1A2 αντίστοιχα). Όμως τα τελευταία δέκα χρόνια ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που προκαλούν Α.Ο. τα οποία κληρονομούνται κατά κανόνα με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο και ευθύνονται για το 10-15% περίπου των περιπτώσεων Α.Ο. Πρόκειται για γονίδια που ρυθμίζουν τις μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις, την έκκριση και την επεξεργασία του κολλαγόνου τύπου Ι καθώς και γονίδια που ρυθμίζουν την διαφοροποίηση των οστεοβλαστών και την οστική επιμετάλλωση.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση και η περιγραφή όλων των μέχρι σήμερα γνωστών γενετικών αιτιών της επικρατούς και υπολειπόμενης Α.Ο. και των παθογενετικών της μηχανισμών.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση και επεξεργασία δημοσιεύσεων σχετικών με το θέμα, χρησιμοποιώντας βιολογικές και βιοϊατρικές μηχανές αναζήτησης και βάσεις δεδομένων, με κυριότερες τις PubMed και Google Scholar.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μια εκπληκτική πρόοδος παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία στην ανεύρεση νέων γονιδίων που προκαλούν Α.Ο., γεγονός που συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των μοριακών παθογενετικών μηχανισμών της ασθένειας. Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αλληλούχησης του DNA ταυτοποιήθηκαν πολλά νέα γονίδια που προκαλούν Α.Ο. και κληρονομούνται κυρίως με υπολειπόμενο τρόπο. Η ανακάλυψη των γονιδίων αυτών κατέστησε σαφές ότι η εμφάνιση της Α.Ο. σχετίζεται κυρίως με την παθοφυσιολογία του κολλαγόνου τύπου Ι και διεύρυνε τις γνώσεις μας για τον φυσιολογικό μηχανισμό ανάπτυξης των οστών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ανεύρεση νέων γονιδίων, των οποίων η σημασία στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών δεν είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, οδήγησε στο να επανεξεταστούν και να μελετηθούν εκτενέστερα η δομή, η βιοσύνθεση και η επεξεργασία του κολλαγόνου τύπου Ι, οι μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις και η αναδίπλωσή του, ο σχηματισμός των σταυρωτών δεσμών (cross-links), καθώς και οι διαδικασίες της οστικής επιμετάλλωσης (bone mineralization) και της οστεοβλαστικής διαφοροποίησης. Περαιτέρω διερεύνηση για τον εντοπισμό όλων των υπόλοιπων αιτιών της Α.Ο., θα φέρει νέα προοπτική για μια πιο αποτελεσματική διάγνωση και μια στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση, ανάλογα με το γενετικό αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ατελής οστεογένεση, Κολλαγόνο τύπου Ι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
158
Αριθμός σελίδων:
64
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο