Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη νεοπλασίας του γεννητικού συστήματος και του μαστού στις γυναίκες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898559 231 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πετρίδη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννα Γιαννοπουλου, Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη νεοπλασίας του γεννητικού συστήματος και του μαστού στις γυναίκες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη νεοπλασίας του γεννητικού συστήματος και του μαστού στις γυναίκες
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εμφάνιση νεοπλασιών του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες σχετίζεται με τον βαθμό έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες σε συνέργεια με το γενετικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου και ατομικούς παράγοντες. Στη σύγχρονη βιβλιογραφία τεκμηριώνονται σημαντικές ενδείξεις περιβαλλοντικών και επαγγελματικών αιτίων του καρκίνου.

Σκοπός: Βασικός σκοπός αυτής της ανασκοπικής μελέτης είναι η αποτύπωση των περιβαλλοντικών παραγόντων που εμφανίζουν αιτιολογική σχέση με την εμφάνιση νεοπλασίας στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και τον μαστό.

Μέθοδος – Υλικό: Πραγματοποιήθηκε κριτική ανασκόπηση επιλεγμένης αρθρογραφίας αναφορικά με την συσχέτιση περιβαλλοντικών παραγόντων με την εμφάνιση νεοπλασιών του αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού στις γυναίκες. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Google Scholar, Scopus) με τη βοήθεια κατάλληλων λέξεων ευρετηριασμού για άρθρα τα οποία δημοσιεύθηκαν μετά το 2005.

Αποτελέσματα: Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τα δεδομένα ερευνητικών μελετών και διεθνών εκθέσεων αναφορικά με την επίπτωση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες. Δημοσιεύονται συνεχώς δεδομένα που συσχετίζουν την έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες και την ακτινοβολία αλλά και με τον τρόπο ζωής και τα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα ή ακόμη και παράγοντες που σχετίζονται με επαγγελματική έκθεση. Η πολυπαραγοντικότητα της εμφάνισης του καρκίνου και η συμβολή περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση και τη θνητότητα του καρκίνου επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη μας. Παράλληλα υπογραμμίζεται η αλλαγή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των διαφορετικών τύπων γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου του μαστού που σχετίζεται κυρίαρχα με τις δημόσιες επιλογές πρόληψης και προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας και τις έντονες γεωγραφικές αντιθέσεις αναφορικά με την επιδημιολογία του καρκίνου ακόμη και σε περιοχές της ίδιας χώρας. Από την άλλη οι αλλαγές στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής αυξάνουν την έκθεση σε παράγοντες που έχουν μελετηθεί ελάχιστα ή και καθόλου.

Συμπεράσματα: Η καλύτερη κατανόηση της αιτιολογικής φύσης και της ετερογένειας του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμη ώστε να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν το σχεδιασμό και την ερμηνεία των μελετών πιθανών παραγόντων κινδύνου. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις ή μπορεί να ενεργούν έμμεσα μέσω μεσολαβητών ή αθροιστικής συνέργειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος, Μαστός, Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
109
Αριθμός σελίδων:
69
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΙΔΗ.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο