Η σχέση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με την προστασία του περιβάλλοντος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898725 316 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσιάμη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Βοργιάς, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ ,
Ανδρέας Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Μάιπας, Δρ. Φυσικός, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχέση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με την προστασία του περιβάλλοντος
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σχέση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με την προστασία του περιβάλλοντος
Περίληψη:
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξε ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, μερικές φορές με αρνητικά αποτελέσματα/επιπτώσεις. Αναπτύχθηκε η παραγωγική διαδικασία με την εισαγωγή νέων μηχανημάτων/τεχνικών με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Την ίδια στιγμή όμως εμφανίστηκαν διαφορετικού είδους και μεγέθους κίνδυνοι αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι ιδιαίτερης σημασίας σε μια παραγωγική διαδικασία, όχι μόνον γιατί οι εργαζόμενοι είναι από τους βασικότερους παράγοντες σε μια εργασιακή μονάδα, αλλά γιατί η υγεία και ασφάλειά τους είναι και ένα από τα σημαντικά κοινωνικά θέματα.
Οι εργαζόμενοι περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους σ’ έναν εργασιακό χώρο, ερχόμενοι σε επαφή με τους συναδέλφους τους, και θα περίμενε κανείς να πρέπει να προσφέρουν κάτω από της καλύτερες δυνητικά συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Υποχρέωση λοιπόν της εκάστοτε εργοδοσίας είναι η εξέταση των μέτρων /κανόνων ασφάλειας και υγιεινής που ήδη υπάρχουν στον εργασιακό χώρο, η εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων, η δημιουργία σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης των κινδύνων κ.λ.π.. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη, χρονοβόρα και με κόστος, γιατί πρέπει να εκτιμηθεί/μελετηθεί κάθε δυνατή πηγή κινδύνου. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να βοηθήσουν και άτομα με ειδικές γνώσεις, όπως τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας.
Όσο περνούν τα χρόνια, οι εταιρείες που έχουν ευαισθητοποιηθεί σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αρχίζουν και δαπανούν ολοένα και περισσότερα πόσα από τους προϋπολογισμούς τους για ενέργειες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Όλες οι εταιρείες που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές δράσεις έχουν ως κύριο μέλημα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της δραστηριότητας των επιμέρους τομέων στο φυσικό περιβάλλον και προσπαθούν να εντάξουν ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα πρακτικών και μεθόδων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι προσδοκίες της κοινωνίας για το ρόλο και τις ευθύνες των επιχειρήσεων αυξάνονται στην Ελλάδα, ειδικά εν μέσω περιόδου κρίσης που έχει αφήσει το αποτύπωμά της παντού, ακόμη και στο περιβάλλον. Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, για να είναι μία εταιρεία βιώσιμη και αποτελεσματική δεν πρέπει να προσδοκά μόνο θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Πρέπει ταυτόχρονα να ελαχιστοποιεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την δραστηριότητά της. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας που θέλει ένα καθαρό περιβάλλον. Τόσο για την ίδια όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υγιεινή, Ασφάλεια, Εργασία, Περιβάλλον, Βιωσιμότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
89
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΣΙΑΜΗ_final.pdf (18 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο