Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ως αιτία διατάραξης της ασφάλειας και η πιθανότητα εκδήλωσης βίαιων συγκρούσεων ή πολέμων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899162 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κατσαντάς Θωμάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Νάστος Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Δρ. Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Δρ. Κράνης Χαράλαμπος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ως αιτία διατάραξης της ασφάλειας και η πιθανότητα εκδήλωσης βίαιων συγκρούσεων ή πολέμων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ως αιτία διατάραξης της ασφάλειας και η πιθανότητα εκδήλωσης βίαιων συγκρούσεων ή πολέμων.
Περίληψη:
Περίληψη
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι αρκετά εμφανείς στις μέρες μας. Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις ανάγκες του προβαίνει σε μία αλόγιστη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και ρύπων, μολύνοντας την ατμόσφαιρα και το έδαφος. Οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν επιπτώσεις οι οποίες είναι ικανές να διαταράξουν την ασφάλεια της ανθρώπινης δραστηριότητας και ανάλογα με τις κρατικές και κοινωνικές δομές να οδηγήσουν σε μετακίνηση, αγανάκτηση ή ακόμη και εξάρσεις βίας.
Συνεπώς, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αλλαγή του κλίματος θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ανθρώπινη ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό που παραμένει λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι οι τρόποι με τους οποίους η ανθρώπινη ανασφάλεια οδηγεί σε βίαιες συγκρούσεις. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία να απομονωθούν οι περιβαλλοντικοί από σύνθετους κοινωνικοπολιτικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα, ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μέσα από μια επισκόπηση του θεωρητικού πλαισίου, να αναδειχθούν οι συσχετισμοί μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των κινήτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα βίας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στην βιβλιογραφική ανασκόπηση. Περιγράφονται επίσης, περιπτώσεις όπου η διατάραξη της ασφάλειας εξελίχθηκε είτε σε συνεργασία, είτε σε μετανάστευση, είτε ακολούθησε το δρόμο της σύγκρουσης. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούμε να διαπιστώσουμε ποιοί είναι αυτοί οι παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε σε κάποιες χώρες η ανασφάλεια να εξελιχθεί σε βίαιη σύγκρουση ενώ σε άλλες όχι.
Επιπροσθέτως, πραγματοποιούμε μία ανασκόπηση των διεθνών στρατηγικών και οργανισμών που έχουν συνεισφέρει στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και των παραγόντων που έχουν συντελέσει μαζί με αυτή στην εμφάνιση κρουσμάτων βίας, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης στη διατήρηση της ασφάλειας.
Τέλος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά ως «πολλαπλασιαστής απειλής», που μπορεί να υπερβεί τις ικανότητες προσαρμογής μίας κοινωνίας, να υπονομεύσει τα μέσα διαβίωσης της, να κλονίσει τις κρατικές δομές και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, να διαταράξει την ασφάλεια και πιθανόν να οδηγήσει σε σύγκρουση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παγκόσμια θέρμανση, Κλιματική αλλαγή, Διατάραξη της Ασφάλειας, Μετανάστευση, Σύγκρουση, Βία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
130
Κατσαντάς Θωμάς Msc (ΑΜ18083).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο