Οι επιπτώσεις των μέγα ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και στο περιβάλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899218 190 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καλτσάς Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιπτώσεις των μέγα ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και στο περιβάλλον
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιπτώσεις των μέγα ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και στο περιβάλλον
Περίληψη:
Μια φυσική καταστροφή αποτελεί άμεση συνέπεια ενός φυσικού κινδύνου όπως ενδεικτικά είναι μια ηφαιστειακή έκρηξη, ένας σεισμός ή μια κατολίσθηση τα οποία εξελίσσονται από το στάδιο της πιθανότητας σε μία ενεργή φάση και κατά συνέπεια έχουν επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες και το γεωπεριβάλλον. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον από τις μέγα ηφαιστειακές εκρήξεις. Στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα με αρκετά ηφαιστειακά κέντρα να εντοπίζονται κυρίως στο Ενεργό Ηφαιστειακό Τόξο του νοτίου Αιγαίου. Θα γίνει προσπάθεια να μελετηθούν οι επιπτώσεις ηφαιστειακών εκρήξεων στον ελλαδικό χώρο όπως Σαντορίνη και Νίσυρο και παγκοσμίως (Yellowstone, Βεζούβιο, Πινατούμπο) και αναφορά στα συστήματα έγκαιρης παρακολούθησης.
Θα γίνει αναφορά στην έννοια του ηφαιστείου, τα χαρακτηριστικά του μέρη καθώς και τη διαχρονική δράση των ηφαιστείων. Θα γίνει ανάλυση σχετικά με τις συνθήκες δημιουργίας του αλλά και τους παράγοντες που συντελούν στην τελική έκρηξη του ηφαιστείου. Επίσης, θα αναφερθούμε στους τύπους και τις μορφές των ηφαιστείων που το καθιστούν ως ενεργό, ανενεργό ή εσβεσμένο.
Στη συνέχεια, θα αναλυθούν τα συστήματα παρακολούθησης των ηφαιστείων με αφορμή τη δυνατότητα για ανίχνευση πληροφορίας της παραμόρφωσης του εδάφους, της τηλεσκοπικής, της τηλε-ανίχνευσης αλλά και τεχνολογιών που ενδείκνυνται για την θερμική ακτινοβολία και τη σεισμική παρακολούθηση.
Επιπλέον θα δοθεί, αναλυτική παρουσίαση για την ιστορική εξέλιξη και γενικότερα την ηφαιστειακή δραστηριότητα κάποιων από τα πιο γνωστά ηφαίστεια όπως της Σαντορίνης, της Νισύρου, του Βεζούβιου, του Yellowstone και το ηφαίστειο Πινατούμπο αναλύοντας τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στην ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της ζωής τότε και σήμερα.
Τέλος, θα παρουσιαστεί το δίκτυο παρακολούθησης των ηφαιστείων μέσα από τη δράση Μελέτης και Παρακολούθησης ενώ θα γίνει και εκτενέστερη αναφορά στη σημασία των ποικίλων συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την αποφυγή καταστροφικών επιπτώσεων στους ανθρώπους και το δομημένο περιβάλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ηφαίστειο, Ηφαιστειακή δραστηριότητα, Συστήματα παρακολούθησης, Έκρηξη, Υγεία, Περιβάλλον
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
73
Διπλωματική_εργασία_Καλτσάς_Αντώνιος_ΑΜ_18073.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο