Πρωτόκολλα δρομολόγησης Ανάλυση και εργαστηριακή προσομοίωση GNS3 με Δρομολογητές Cisco

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899857 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-26
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπεκρής Μηνάς
Σημαντήρα Ελένη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαρουτάς Δημήτρης, Αναπ. Καθηγητής, Πληροφορίκης και Τηλεπικοινωνιών ,ΕΚΠΑ
Κατσίανης Δημήτρης, Ε.ΔΙ.Π.,Πληροφορίκης και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρωτόκολλα δρομολόγησης Ανάλυση και εργαστηριακή προσομοίωση GNS3 με Δρομολογητές Cisco
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρωτόκολλα δρομολόγησης Ανάλυση και εργαστηριακή προσομοίωση GNS3 με Δρομολογητές Cisco
Περίληψη:
Σκοπός αυτού του εργαστήριου είναι η παρουσίαση του GNS3 και η αξιοποίηση του από τους φοιτητές με σκοπό την προσομοίωση πραγματικών τοπολογιών δικτύου με routers Cisco σε τοπικά δίκτυα π.χ. δίκτυα ενός πανεπιστήμιου με πολλά αυτόνομα κτήρια μέσα στο ίδιο χώρο αλλά και περιπτώσεις τοπολογιών που για την επικοινωνία δυο ή περισσοτέρων διαφορετικών σημείων (καταστημάτων) ενός οργανισμού παρεμβάλλεται το internet μέσω των ISP.
Συγκεκριμένα, το εργαστήριο αρχικά καλύπτει την εξοικείωση με το περιβάλλον του προσομοιωτή, μέσω του οποίου θα μελετηθούν τα επικρατέστερα πρωτοκόλλα δυναμικής δρομολόγησης καθώς και η στατική δρομολόγηση. Αφού παρουσιάσουμε τον προσομοιωτή και ένα βασικό οδηγό χρήσης του, στην συνεχεία γίνεται αναλυτική παρουσίαση της διευθυνσιοδότησης, καθώς αποτελεί μια βασική γνώση που απαιτείται για την κατανόηση των εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν.
Εν συνεχεία, ακολουθεί το πρώτο εισαγωγικό εργαστήριο με μια βασική τοπολογία έτσι ώστε να υπάρξει η πρώτη ουσιαστική γνωριμία του φοιτητή με τον εξομοιωτή και συνεχίζοντας υπάρχει μια θεωρητική προσέγγιση στο αντικείμενο της δρομολόγησης που θα μελετηθεί στα εργαστήρια. Η θεωρητική προσέγγιση αποτελεί βάση για την κατανόηση των εργαστηρίων γι’ αυτό το λόγο και προτείνεται πριν την εκτέλεση του κάθε εργαστήριου να μελετηθεί το αντίστοιχο θεωρητικό κομμάτι.
Τέλος, ακολουθούν τα εργαστήρια κλιμακωτής δυσκολίας που αφορούν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που παρουσιαστήκαν σε θεωρητικό πλαίσιο προηγούμενα και σκοπό έχουν να παρέχουν στο φοιτητή την γνώση της υλοποίησης και κατανόησης των διαφορετικών τοπολογιών που του παρουσιάζονται. Για το σκοπό αυτό παρέχονται σε κάθε εργαστήριο αναλυτικές πληροφορίες οδηγίες και το σύνολο των εντολών που πρέπει να εισάγει στο προσομοιωτή έτσι ώστε να καταλήξει σε μια λειτουργική τοπολογία, ενώ παράλληλα σε διάφορα σημεία του εργαστήριου ο φοιτητής καλείτε να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις έτσι ώστε να μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα που προάγουν την γνώση.
Το περιεχόμενο των ασκήσεων που περιέχονται είναι μέσα στα πλαίσια της ύλης που προτείνεται από το Cisco Academy και η επιτυχής ολοκλήρωση και κατανόηση από τον φοιτητή του εργαστήριο αποτελεί μέρος της εξέτασης CCNA και CCNP routing certification.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
GNS3, Πρωτόκολλα δρομολόγησης, OSPF, RIP, BGP, MPLS, Δυναμική Δρομολόγηση, Στατική Δρομολόγηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
171