Μελετώντας την υποτακτική έγκλιση: γνώσεις και στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2900818 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Διδακτική Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παυλάκη Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσούδα Γεωργία, Ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας, ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ Ακαδημίας Αθηνών
Μαγουλά Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , ΠΤΔΕ ,Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χριστοφίδου Αναστασία, Ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας, Διευθύνουσα ΚΕΕΟΝ Ακαδημίας Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελετώντας την υποτακτική έγκλιση: γνώσεις και στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελετώντας την υποτακτική έγκλιση: γνώσεις και στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Περίληψη:
Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες ν.ε. γραμματικές -σχολικές ή και επιστημονικές- παρουσιάζουν αρκετά διαφοροποιημένο το σύστημα των εγκλίσεων και ειδικά της υποτακτική.
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει τις γνώσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα της υποτακτικής έγκλισης.
Για τον λόγο αυτό, αφού πρώτα κατέγραψα το πώς περιγράφεται η υποτακτική έγκλιση στις σύγχρονες γραμματικές αλλά και την προβληματική που εγείρει αυτή η έγκλιση όπως αποτυπώνεται από τη σύγχρονη επιστημονική αρθρογραφία, διεξήγαγα έρευνα βάσει ερωτηματολογίου με στόχο να εξεταστούν τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: α) κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί εμμένουν στην παραδοσιακή διάκριση σύμφωνα με την οποία υποτακτική διαθέτει τρεις μόνο τύπους, να λύνω, να λύσω, να έχω λύσει, β) αν γνωρίζουν ότι η υποτακτική είναι άχρονη έγκλιση και γ) αν συγχέουν ζητήματα μορφολογίας και λειτουργίας, ταυτίζοντας τύπους της αρνητικής υποτακτικής με την προστακτική.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 60 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (30 δάσκαλοι και 30 φιλόλογοι) που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων μου έλαβα υπόψη μου δύο παραμέτρους: α) την ειδικότητα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο διαφοροποιούνται οι γνώσεις των δασκάλων και φιλολόγων στο θέμα της υποτακτικής και β) τις μεταπτυχιακές σπουδές, ώστε να διαπιστωθεί αν ανταποκρίθηκαν καλύτερα στο ερωτηματολόγιο οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) δεν έχει συνειδητοποιήσει και αποσαφηνίσει τις διαφοροποιήσεις αυτές, γεγονός που οφείλεται στο ότι άλλοτε ακολουθούν πιστά τα γραφόμενα από τις παραδοσιακές γραμματικές και άλλοτε εφαρμόζουν τις περιγραφές σύγχρονων γραμματικών. Τέλος, από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου δεν διαφοροποιήθηκαν απ’ τις απαντήσεις εκπαιδευτικών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Yποτακτική έγκλιση, Tροπικότητα, 'Aχρονη έγκλιση, Πρωτοβάθμια -Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Παραδοσιακή γραμματική, Σύγχρονες θεωρίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
106
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Pavlaki_Argiro_Master.pdf.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.