Μελάνωμα και επίπεδα βιταμίνης 25 (ΟΗ) D3 ορού. Υπάρχει συσχέτιση;

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2914794 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπεφόν Αγγελική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κατσάμπας Ανδρέας, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γεωργάλα Σοφία, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Στρατηγός Αλέξανδρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Νικολαΐδου Ηλέκτρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Κατούλης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γρηγορίου Σταμάτιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελάνωμα και επίπεδα βιταμίνης 25 (ΟΗ) D3 ορού. Υπάρχει συσχέτιση;
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελάνωμα και επίπεδα βιταμίνης 25 (ΟΗ) D3 ορού. Υπάρχει συσχέτιση;
Περίληψη:
Background: Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν μία αντίστροφη σχέση μεταξύ επιπέδων 25-υδροξυβιταμίνης D και επίπτωσης διάφορων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του μελανώματος. Επιπρόσθετα τα χαμηλότερα επίπεδα 25-υδρόξυβιταμίνης D έχουν συνδεθεί με παχύτερο μελάνωμα ή με μεγαλύτερο στάδιο μελανώματος και μικρότερη επιβίωση σε μελέτες παρατήρησης.
Υλικά και μέθοδοι: 99 ασθενείς, με διάγνωση πρωτοπαθούς μελανώματος δέρματος και 97 υγιείς εθελοντές εισήγχθησαν στη μελέτη. Στους ασθενείς με μελάνωμα έγινε συλλογή δημογραφικών χαρακτηριστικών και παραγόντων κινδύνου για το μελάνωμα καθώς και κλινικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά. Έγινε σύγκριση των επιπέδων ορού της ολικής 25-υδρόξυ-βιταμίνης D μεταξύ των πασχόντων από μελάνωμα και των υγιών εθελοντών. Τα επίπεδα αυτα μετρήθηκαν με την πλήρως αυτοματοποιημένη μέθοδο ηλεκτροχημειοφωταύγιας Elecsys vitamin D total, Roche κατά τη διάγνωση.Επίσης ελέγχθηκε η σχέση των επιπέδων ορού της ολικής 25-υδρόξυ-βιταμίνης D κατά τη διάγνωση του μελανώματος με γνωστούς για το μελάνωμα παράγοντες κινδύνου και πρόγνωσης.
Αποτελέσματα: Από τους ασθενείς με μελάνωμα, 49 (49.49%) είχαν πλήρη έλλειψη ολικής 25-υδρόξυ-βιταμίνης D ορού (<20 ng/mL), 23 (23.23%) είχαν μερική έλλειψη (21-29ng/mL), και 27 (27.27%) είχαν επάρκεια (>30 ng/mL). Η διάμεση τιμή επιπέδων ορού ολικής 25-υδρόξυ-βιταμίνης D ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους ασθενείς με μελάνωμα (20.62 ng/ml) συγκρινόμενα με αυτά των υγιών εθελοντών (24.71 ng/mL), αλλά η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική (τεστ Χ2, p=0.051). Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ επιπέδων ορού 25-υδρόξυ-βιταμίνης D και δημογραφικών χαρακτηριστικών, παραγόντων κινδύνου για μελάνωμα, προγνωστικών παραγόντων όπως το πάχος Breslow και η εξέλκωση καθώς και κλινικών χαρακτηριστικών όπως το στάδιο του μελανώματος, ο κλινικός τύπος και η εντόπιση.
Συμπέρασμα: Χαμηλότερα επίπεδα ορού 25-υδρόξυ-βιταμίνης D βρέθηκαν στους ασθενείς με μελάνωμα στην ελληνική αυτή κοόρτη σε σχέση με υγιείς εθελοντές, αλλά η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική• τα επίπεδα αυτά δεν συνδέονται με στατιστική διαφορά με γνωστούς παράγοντες κινδύνου και πρόγνωσης για το μελάνωμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μελάνωμα, Βιταμίνη D, Πάχος Breslow, Εξέλκωση, Παράγοντες κινδύνου, Πρόγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
346
Αριθμός σελίδων:
126
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Befon Angeliki PhD.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.