Σωστική αρχαιολογία: η αρχαιολογία της σύγχρονης εποχής; Το παράδειγμα της Ελλάδας.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2914826 690 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μηλιώνης Χρήστος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δ. Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Π. Βαλαβάνης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γ. Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γ. Βαβουρανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστ. Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γ. Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μ. Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, ΕΚΠΑ
Β. Αντωνιάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας, ΕΙΕ / ΙΙΕ / ΤΕΡΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σωστική αρχαιολογία: η αρχαιολογία της σύγχρονης εποχής; Το παράδειγμα της Ελλάδας.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σωστική αρχαιολογία: η αρχαιολογία της σύγχρονης εποχής; Το παράδειγμα της Ελλάδας.
Περίληψη:
Ο όρος «σωστική αρχαιολογία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επιστημονικό έργο που πραγματοποιείται σε περιοχές και σε περιπτώσεις όπου οι αρχαιότητες τίθενται σε κίνδυνο λόγω μεταβολών στο ανθρώπινο και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Η έρευνα αυτή έχει σκοπό να προστατεύσει και να διατηρήσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ή έστω να περισυλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα αρχαιολογικά δεδομένα, ανάλογα με την περίπτωση, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, πρόκειται για την απόπειρα μελέτης, καταγραφής και προστασίας της ανθρώπινης δραστηριότητας του παρελθόντος σε συνάρτηση με την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρόντος και (έως ένα βαθμό) του μέλλοντος, ή, απλούστερα, για τον τρόπο με τον οποίο η μελέτη και η προστασία του παρελθόντος προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις που επιφέρουν οι διαρκείς κοινωνικές εξελίξεις. Οι σωστικές εργασίες πεδίου, με κυριότερο εκφραστή τους τις σωστικές ανασκαφές, αποτελούν ένα σημαντικότατο ποσοστό της σύγχρονης εφαρμοσμένης αρχαιολογίας, καταλαμβάνοντας ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της αρχαιολογικής πρακτικής σε χώρες που παρουσιάζουν τάσεις αστικοποίησης, έντονη οικοδομική και ευρύτερη αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Η παρούσα διδακτορική διατριβή σκοπεύει να μελετήσει το ιστορικό, εθιμικό, νομικό και θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και τις πτυχές της εφαρμογής της σωστικής αρχαιολογικής έρευνας στο πλαίσιο κυρίως της αστικής και κοινωνικής αρχαιολογίας, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και μέσα από παραδείγματα του ελληνικού χώρου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην σωστική ανασκαφή εντός των αστικών κέντρων, όπου πρόκειται να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους η σωστική αρχαιολογία αλληλοεπιδρά με μεγάλα κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, επηρεάζοντας παράλληλα την εικόνα του αστικού ιστού. Επίσης στόχος της διατριβής είναι, τέλος, η σύνδεση της σωστικής αρχαιολογίας με σύγχρονα θεωρητικά ρεύματα και αναζητήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της επιστήμης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
σωστική αρχαιολογία, προληπτική αρχαιολογία, αναπτυξιακή αρχαιολογία, Ελλάδα, πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιολογική κληρονομιά, CRM, αρχαιολογική ανασκαφή - τεχνικές, αστική αρχαιολογία, κοινωνική αρχαιολογία, μοντερνισμός, αρχαιολογική θεωρία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1.008
Αριθμός σελίδων:
i-x, 317, βιβλιογραφία, παράρτημα
τελικό ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ_για κατάθεση_Χ.Ν. ΜΗΛΙΩΝΗΣ.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο