Το παιχνίδι στη σχολική ηλικία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2914866 325 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χριστοπούλου Αδαμαντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το παιχνίδι στη σχολική ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το παιχνίδι στη σχολική ηλικία
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία μελετά τη συμβολή του παιχνιδιού στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, παρουσιάζοντας μια εμπεριστατωμένη μελέτη που περιλαμβάνει στοιχεία για το είδος των παραδοσιακών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα χαρακτηριστικά τους, τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις αυτών, αλλά και τις προτιμήσεις των παιδιών. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των απόψεων των γονέων για το είδος των παιχνιδιών που προτιμούν να ασχολούνται τα παιδιά τους. Διερευνάται, επίσης, αν η γονεϊκή εμπλοκή στον συγκεκριμένο τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών είναι υπαρκτή, αλλά και κατά πόσο προωθείται το είδος παιχνιδιού που προτιμούν να παίζουν τα παιδιά τους.
Το παιχνίδι αναμφίβολα αποτελεί μια παγκόσμια δραστηριότητα των παιδιών και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Η αξία του αλλά και οι διάφορες μορφές του αποτελούν αντικείμενα μελέτης μέχρι και σήμερα για τον αντίκτυπο που έχουν στα παιδιά στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Η εξέλιξη του παιχνιδιού στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε τον τρόπο σκέψης της παιδικής ηλικίας. Τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι δύο διαφορετικές μορφές παιχνιδιού. Κάθε τύπος παιχνιδιού έχει θετικό και αρνητικό αντίκτυπο ανάλογα με τη χρήση του. Σε σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών, οι γονείς πρέπει να είναι παρόντες συνοδεύοντας τα παιδιά στο παιχνίδι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν να επιβεβαιώνουν πως το παιχνίδι είναι σημαντικό για τα παιδιά, με τους γονείς να τα παροτρύνουν να παίζουν παιχνίδια, κατά κύριο λόγο παραδοσιακά και ομαδικά, ώστε να επωφεληθούν από τα ποικίλα πλεονεκτήματα που έχουν, όπως είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους. Τα παιδιά προτιμούν να παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια, ενώ, αντίθετα, προκύπτει ένας μικρότερος βαθμός προτίμησης για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η έρευνα έδειξε ότι οι γονείς αναγνωρίζουν τα ποικίλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού τους. Για το λόγο αυτό, φροντίζουν να εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή με όποιον τρόπο μπορούν, όπως με το να οργανώνουν μαζί με τα παιδιά τους δραστηριότητες και παιχνίδια, να τα ενθαρρύνουν να παίζουν με άλλα άτομα και με τους φίλους τους, ώστε η έκθεση των παιδιών στο παιχνίδι να αποβεί όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
παιδί, γονείς, παραδοσιακό παιχνίδι, ηλεκτρονικό παιχνίδι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
140
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Το παιχνίδι στη σχολική ηλικία.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.