Η επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών στην αναπαραγωγή και στην κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2915072 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσιάμπα Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αναστασία Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιωάννα Γιαννοπούλου, Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών στην αναπαραγωγή και στην κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών στην αναπαραγωγή και στην κύηση
Περίληψη:
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι ουσίες που παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα, μιμούνται την ορμονική δράση και επιφέρουν διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό. Προέρχονται από προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, διοξίνες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα ακόμα και από φυσικές ενώσεις. Η ανθρώπινη έκθεση στις παραπάνω ουσίες μπορεί να συμβεί μέσω της διατροφικής πρόσληψης, της εισπνοής, της επαφής με το νερό και της απορρόφησης από το δέρμα. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες συχνά ενοχοποιούνται για καρκίνο, νεοπλασίες, γενετικές ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Ωστόσο οι επιπτώσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στον ίδιο οργανισμό που εκτέθηκε στις ουσίες αυτές, αλλά μπορούν να επεκταθούν και στους απογόνους τους μέσω της μητρικής οδού με τον πλακούντα και τον θηλασμό.
Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η συλλογή, επεξεργασία και σύγκριση σύγχρονων και παλαιότερων ερευνών για την αποτύπωση των επιπτώσεων της έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες κατά την διάρκεια της εμβρυικής και βρεφικής ηλικίας στη θυρεοειδική λειτουργία, στο νευρικό, στο ανοσοποιητικό αλλά κυρίως στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Αρχικά θα γίνει αναφορά της ανατομίας του ενδοκρινικού συστήματος, επισήμανση των ορμονών που λαμβάνουν μέρος καθώς και ο μηχανισμός δράσης τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περιγραφή των συνηθέστερων ενδοκρινικών διαταρακτών ενώ θα ακολουθήσει η περιγραφή της δράσης και λειτουργίας αυτών, η καταγραφή των πηγών και οδών έκθεσής τους, τα τελικά σημεία δράσης τους και τα ανοιχτά παράθυρα έκθεσης. Ακολούθως θα γίνει αναφορά στα στάδια της ανάπτυξης κατά την προγεννητική και μεταγεννητική περίοδο και θα αναλυθούν οι πηγές έκθεσης των ενδοκρινικών διαταρακτών που πλήττουν τα έμβρυα και τα βρέφη. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αρνητικές επιδράσεις των ουσιών αυτών στο διάστημα των ευαίσθητων περιόδων ανάπτυξης των εμβρύων και των βρεφών που αφορούν στη θυρεοειδική λειτουργία, στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα εστιάζοντας την προσοχή στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοκρινικοί διαταράκτες, Ορμονική δράση, Εμβρυική ηλικία, Βρεφική ηλικία, Θυρεοειδική λειτουργία, Αναπαραγωγικό σύστημα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
166
Αριθμός σελίδων:
97
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.pdf (26 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο