Υπογλυκαιμίες στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Διπλωματική Εργασία uoadl:2915926 231 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κανάκης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής , Ιατρικής Σχολής ,ΕΚΠΑ
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κόκκινος Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπογλυκαιμίες στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπογλυκαιμίες στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Περίληψη:
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια, μεταβολική νόσος με συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε υδατάνθρακες. Προκαλεί μια πληθώρα επιπλοκών σε διάφορους ιστούς του οργανισμού. Μια από αυτές είναι και η υπογλυκαιμία.
Η υπογλυκαιμία είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία προκύπτει από την πτώση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματική (ανεπίγνωστη υπογλυκαιμία). Το κλινικό σύνδρομο της υπογλυκαιμίας τεκμηριώνεται από την τριάδα του Whipple (σημεία/συμπτώματα υπογλυκαιμίας, χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης αίματος και υποχωρήση των σημείων/συμπτωμάτων όταν η συγκέντρωση της γλυκόζης αίματος αποκατασταθεί). Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχουν και άλλα αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 υπό αγωγή (ιατρογενής υπογλυκαιμία).
Από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η αντιδιαβητική αγωγή η οποία σχετίζεται πιο συχνά με υπογλυκαιμίες είναι η ινσουλίνη και τα εκκριταγωγά της ινσουλίνης (σουλφονυλουρίες, μεγλιτινίδες). Από την άλλη μεριά, τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα δρουν με διαφορετικό μηχανισμό και ως εκ τούτου δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες. Ωστόσο, η συχνότητα των υπογλυκαιμικών επεισοδίων αυξάνεται όταν συγχορηγούνται αντιδιαβητικοί παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση υπογλυκαιμίας.
Ο φόβος των υπογλυκαιμικών επεισοδίων αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους κλινικούς ιατρούς, μη επιτρέποντάς τους να πετύχουν τους γλυκαιμικούς στόχους. Για το σκοπό αυτό, οι σύγχρονες μελέτες προτείνουν τη χρήση των νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, Υπογλυκαιμία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
129
Αριθμός σελίδων:
115
ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2-converted (1).pdf (722 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο