ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ (ΝΑΝΟ-CeO2) ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗΣ MΟx/CeO2 (M: Ni, Co, Fe)

Επιστημονική δημοσίευση - Ανακοίνωση Συνεδρίου uoadl:2915996 274 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γενικό
Τίτλος:
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ (ΝΑΝΟ-CeO2) ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗΣ MΟx/CeO2 (M: Ni, Co, Fe)
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Το οξείδιο του δημητρίου ή δημητρία (CeO2) έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον κι έχει χρησιμοποιηθεί σε πλήθος καταλυτικών αντιδράσεων λόγω των μοναδικών οξειδοαναγωγικών του ιδιοτήτων. Ειδικότερα, η σύνθεση υλικών δημητρίας σε επίπεδο νανο-κλίμακας καθορισμένης αρχιτεκτονικής και μορφολογίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολές στις δομικές, επιφανειακές και οξειδοαναγωγικές ιδιότητες. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ανάπτυξη μικτών οξειδίων βασισμένων στο CeO2, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από υψηλή δραστικότητα και χαμηλό κόστος και τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από ευγενή μέταλλα. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της νανο-δομής του φορέα CeO2 στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και την καταλυτική συμπεριφορά υποστηριγμένων μετάλλων μετάπτωσης, ήτοι MOx/CeO2 (M: Ni, Co, Fe). Ως φορέας χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις νανο-CeO2 διαφορετικής μορφολογίας, η οποία παρασκευάστηκε με την υδροθερμική μέθοδο. Ο χαρακτηρισμός των υλικών πραγματοποιήθηκε μέσω των τεχνικών BET, XRD, TEM, TPR, ενώ η καταλυτική τους συμπεριφορά μελετήθηκε κατά την αντίδραση οξείδωσης του CO.
Έτος δημοσίευσης:
2019
Συγγραφείς:
Μ. Λυκάκη
Σ. Στέφα
Β. Μπίνας
S.A.C. Carabineiro
Π. Πανδής
Β. Σταθόπουλος
Μ. Κονσολάκης
Εκδότης:
National Technical University of Athens
Τίτλος συνεδρίου:
12o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής
Σελίδες:
6
Λέξεις-κλειδιά:
ceria, catalysis, nanoparticles, CO oxidation
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Επίσημο URL (Εκδότης):