Αντιλήψεις και εμπειρίες ανάπηρων σπουδαστών από τη διδασκαλία και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916144 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-06
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραγιάννη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα ΤΕΑΠΗ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις και εμπειρίες ανάπηρων σπουδαστών από τη διδασκαλία και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις και εμπειρίες ανάπηρων σπουδαστών από τη διδασκαλία και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας
Περίληψη:
Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες σε συνδυασμό με προσωπικά κίνητρα πιθανόν διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο για την απόφαση ενήλικων ατόμων με αναπηρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και συγκεκριμένα την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Προσδοκία αυτών και των οικογενειών τους είναι να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως και οι μη-ανάπηροι μαθητές.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει και να συγκρίνει τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες ενήλικων ανάπηρων σπουδαστών από τη διδασκαλία και την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο που φοιτούσαν ως παιδιά, και στο παρόν που φοιτούν ως ενήλικες. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε η ημι-δομημένη συνέντευξη ως καταλληλότερο ερευνητικό εργαλείο για τους δέκα συμμετέχοντες της έρευνας, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών ενώ οι υπόλοιποι έξι έχουν κάποιο είδος αναπηρίας. Για την ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε από τις συνεντεύξεις κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η θεματική ανάλυση περιεχομένου.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι τα κίνητρα που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στη συνέχιση των σπουδών τους είναι κυρίως η δυνατότητα επικοινωνίας με αγγλόφωνους ομιλητές που θα τους παρέχεται μετά την κατάκτηση της γνώσης, η πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και η προσωπική ικανοποίηση. Αναφορικά με τις προσδοκίες των σπουδαστών με αναπηρία από τα κέντρα παρακολούθησης ξένων γλωσσών, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι συμμετέχοντες στοχεύουν στην κατάκτηση πτυχίου και τα θετικά επακόλουθα αυτού. Τέλος, μέσα από τις αφηγήσεις των ανάπηρων σπουδαστών για τις εμπειρίες τους από το μάθημα των αγγλικών, προκύπτει ότι για την πλειοψηφία του δείγματος η εμπειρία από το μάθημα των αγγλικών στην παιδική ηλικία υπήρξε δυσάρεστη, σε αντίθεση με την εμπειρία τους σήμερα που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια ευχάριστη διαδικασία, παρά τις όποιες προκλήσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διδασκαλία αγγλικής γλώσσας, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες, ενταξιακή εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
139
Αριθμός σελίδων:
177
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.