Η επίδραση της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας σε υπερήλικες ασθενείς με περιοριστικού τύπου αναπνευστικό νόσημα και νευρολογική συννοσηρότητα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916150 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Αποκατάσταση-Χειροθεραπεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-06
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βαζά Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βαϊόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας σε υπερήλικες ασθενείς με περιοριστικού τύπου αναπνευστικό νόσημα και νευρολογική συννοσηρότητα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας σε υπερήλικες ασθενείς με περιοριστικού τύπου αναπνευστικό νόσημα και νευρολογική συννοσηρότητα.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για την επίδραση φυσικοθεραπευτικών πρωτοκόλλων πνευμονικής αποκατάστασης σε ασθενείς με ΧΑΠ ενώ κάποιες από αυτές έχουν μελετήσει εξειδικευμένα την επίδραση των εν λόγω πρωτοκόλλων σε πληθυσμούς τρίτης ηλικίας, με θετικά αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις. Από την άλλη οι πληθυσμοί με περιοριστικού τύπου νόσημα δεν έχουν ερευνηθεί τόσο διεξοδικά σε σχέση με τα ευεργετικά οφέλη τέτοιων πρωτοκόλλων, όμως και στους ασθενείς με αυτά τα χαρακτηριστικά, η γενική εντύπωση από τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι τέτοια πρωτόκολλα βοηθούν τόσο στη μείωση της δύσπνοιας όσο και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Με αυτά τα δεδομένα μας γεννήθηκε το ερώτημα αν η εφαρμογή ενός κατάλληλα προσαρμοσμένου φυσικοθεραπευτικού πρωτοκόλλου σε έναν αρκετά επιβαρυμένο πληθυσμό όπως είναι οι ασθενείς με περιοριστικού τύπου νόσημα με συνύπαρξη κάποιας νευρολογικής πάθησης, που να ανήκουν στην τρίτη ηλικία, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, δεδομένου ότι παρόμοια έρευνα σε μία τέτοια πληθυσμιακή κατηγορία δεν εντοπίστηκε.
Για το σκοπό αυτό επελέγη δείγμα 14 ασθενών που εμφάνιζαν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά , εκ των οποίων οι 7 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και οι 7 την ομάδα παρέμβασης στην οποία και εφαρμόστηκε το θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Οι ερευνητικές υποθέσεις που διατυπώθηκαν ήταν οι κάτωθι :
1. Θα εμφανιστούν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις αξιολογούμενες παραμέτρους των ζωτικών σημείων, της οξυμετρίας, της κλίμακας Borg, της δοκιμασίας 6λεπτης βάδισης, του δείκτη μάζας σώματος και της σπιρομέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων μετά το πρωτόκολλο αποκατάστασης;
2. Θα εμφανιστούν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις αξιολογούμενες παραμέτρους της δοκιμασίας έγερσης και του εξασκητή αναπνοής για την ομάδα παρέμβασης κατά τη μέτρηση στην ενδιάμεση περίοδο του πρωτοκόλλου και μετά;
3. Θα εμφανιστούν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο ερωτηματολόγιο SF-36 μεταξύ των δύο ομάδων μετά το πρωτόκολλο αποκατάστασης;
ΜΕΘΟΔΟΣ
Αξιολογήθηκαν (n=14) ασθενείς με μετρήσεις όπως: σπιρομέτρηση, 6λεπτη δοκιμασία βάδισης, δοκιμασία έγερσης, κλίμακα Borg, SF-36, μέτρηση ζωτικών σημείων, οξυμετρία, εξασκητής αναπνοής. Χωρίστηκαν σε δυο ομάδες Α) ομάδα παρέμβασης (n=7) και Β) ομάδα ελέγχου (n=7). Η Α ομάδα ακολούθησε πρωτόκολλο φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης διάρκειας 6 εβδομάδων με 2φορές/ εβδομάδα με επίβλεψη και 1/εβδομάδα χωρίς επίβλεψη. Μετά την 6η εβδομάδα μετρήθηκαν εκ νέου και οι δυο ομάδες με τις ίδιες αρχικές μετρήσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από τις μετρήσεις προέκυψαν τα κάτωθι αποτελέσματα για την ομάδα παρέμβασης:
α) στη δοκιμασία έγερσης : P2= 0.002, β) στον εξασκητή αναπνοής: P2=0.001, γ) στην κλίμακα Borg P2= 0.003, δ) στη σπιρομέτρηση: FEV1 η P2=0.009, ε) στο SF-36 στη σωματική λειτουργικότητα P2=0.001, στ) στο σωματικό ρόλο P2= 0.002, ζ) στην κόπωση P2=0.016, η) στη συναισθηματική λειτουργικότητα P2= 0.001, θ) στην κοινωνική λειτουργικότητα P2= 0.002, ι) στον πόνο P2= 0.013 και ια) στη γενική υγεία P2=0.001.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μετά την ερευνητική παρέμβαση προέκυψαν σημαντικές βελτιώσεις στην πλειονότητα των μεταβλητών που μετρήθηκαν με περισσότερο αξιοσημείωτες και στατιστικά σημαντικές τη δοκιμασία έγερσης , τον εξασκητή αναπνοής, την κλίμακα Borg και το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα της ζωής τους.
Λόγω του ότι η παρούσα συνιστά τη μοναδική έρευνα που εντοπίσαμε να μελετά πληθυσμό με τέτοια χαρακτηριστικά , κρίνεται σκόπιμη η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών σε μεγαλύτερο δείγμα και με μεγαλύτερης διάρκειας πρωτόκολλα για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων σχετικά με την ευεργετική τους επίδραση στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή κατηγορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιοριστικού τύπου αναπνευστικό νόσημα, Τρίτη ηλικία, Νευρολογική πάθηση, Συννοσηρότητα, Πρωτόκολλο φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
90
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ Β.ΒΑΖΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020.pdf
912 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.