Ανασκόπηση τοποϊσομερασών στην καρκινογένεση και αξιολόγηση δεικτών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2916484 167 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Συμεωνίδης Δαυίδ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία-Ελένη Θωμοπούλου-Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Γεώργιος Αγρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περικλής Φούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στρατηγούλα Σακελλαρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση τοποϊσομερασών στην καρκινογένεση και αξιολόγηση δεικτών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση τοποϊσομερασών στην καρκινογένεση και αξιολόγηση δεικτών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Τοποισομεράση Ι δρα σαν τοπογραφικός παράγοντας συμμετέχοντας στις διαδικασίες αντιγραφής και μεταγραφής του γενετικού υλικού καθώς και στην ωρίμανση του mRNA, ενώ ηΤοποισομεράση ΙΙ βοηθάει στη σωστή τοποθέτηση της διπλής έλικας στο χώρο. Η στόχευση τους αποτελεί κομμάτι αρκετών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όμως τελευταία η ανάγκη πιο επιτυχημένης αντιμετώπισης του καρκίνου στο παχύ έντερο έχει οδηγήσει στη μελέτη των αρχέγονων κυττάρων. Υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ αποδεικνύεται σταδιακά η επιρροή που έχουν στην καρκινογένεση.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Αφού έγινε μια ανασκόπηση των τοποισομερασών συνεχίσαμε σε ένα νέο πεδίο που αφορά τα αρχέγονα κύτταρα. Από 53 ασθενείς παραλάβαμε τους ιστούς βιοψίας τους και με μεθόδους ανοσοιστοχημείας μελετήσαμε τα επίπεδα έκφρασης των δεικτών επιφανείας αρχέγονων κυττάρων LGR5 και Hedgehog. Στη συνέχεια συσχετίστηκαν με τη θέση του όγκου στο παχύ έντερο, την ηλικία, το φύλο, την ταυτόχρονη έκφραση των δύο δεικτών και την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι να αναδείξουμε την πιο επιθετική μορφή της νόσου σε ασθενείς με αυξημένη έκφραση των δεικτών επιφανείας και την ανάγκη στόχευσης τους ως θεραπευτικό μέσο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η θέση εντόπισης της βλάβης δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τους δείκτες, καθώς δεν προέκυψε κάποια συσχέτιση μεταξύ αυξημένης έκφρασης των αρχέγονων κυττάρων με κάποιο συγκεκριμένο σημείο του παχέος εντέρου, ομοίως και η ηλικία διάγνωσης δεν επηρεάζεται αποκλείοντας μια υπόθεση για αυξημένη εμφάνιση βλαστικών καρκινικών κυττάρων σε νεότερες ηλικίες. Η έκφραση των δεικτών παρουσιάζει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ τους, καθώς βρέθηκε μια οριακή θετική συσχέτιση με ρ=0,515. Το φύλο ακολούθως δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση κάποιου από τους δύο δείκτες. Τέλος, η εμφάνιση απομακρυσμένων μεταστάσεων ήταν στατιστικά σημαντική με την αυξημένη έκφραση και των δύο δεικτών με ρ=0,025 για τον LGR5 Και ρ=0,004 για τον Hedgehog.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Σύμφωνα και με την ανασκόπηση που προηγήθηκε τα αποτελέσματα μας είναι συμβατά με πολλών άλλων μελετών, όσον αφορά το μεταστατικό δυναμικό και αν αυτό επηρεάζεται από την έκφραση των ανωτέρω δεικτών. Η ισχυρή έκφραση των δεικτών των αρχέγονων κυττάρων LGR5 και lhh διαδραματίζει ρόλο στο μεταστατικό δυναμικό του όγκου και φαίνεται πως οι ιστοί που εκφράζουν τους δείκτες έχουν και πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης απομακρυσμένων μεταστάσεων. Άρα σε μια αρχική αφαίρεση πρωτοπαθούς εστίας, οι δείκτες αυτοί θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν πιο σωστά στην περαιτέρω παρακολούθηση του ασθενούς για την ανεύρεση σε δεύτερο χρόνο μετάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τοποϊσομεράση, Αρχέγονα, LGR5, Hedgehog, Παχύ, Έντερο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
524
Αριθμός σελίδων:
153