Χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων. Ο ρόλος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916786 237 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βλασταράκος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάχος Νικόλαος, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Βάκας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλίδου Όλγα, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων. Ο ρόλος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων. Ο ρόλος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα ινομυώματα είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καλοήθης όγκος της πυέλου στις γυναίκες. Η χειρουργική αντιμετώπιση των συμπτωματικών ινομυωμάτων, παραδοσιακά περιλάμβανε την ινομυωματεκτομή για τις γυναίκες που επιθυμούσαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και την ολική υστερεκτομή που αφορά κυρίως τις γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Και οι δύο επεμβάσεις τελούνταν μέσω λαπαροτομίας ή μέσω λιγότερο επεμβατικών προσεγγίσεων όπως η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση με αρκετά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς έναντι της λαπαροτομίας. Το 2014 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις Η.Π.Α., δημοσίευσε μια ανακοίνωση εγείροντας ερωτήματα ως προς το κατά πόσον η λαπαροσκοπική προσέγγιση είναι ασφαλής. Κύρια ανησυχία ήταν η αυξημένη συχνότητα διασποράς καρκινικών κυττάρων στην περιτοναϊκή κοιλότητα, σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργεία για αφαίρεση καλοηθών θεωρητικά ινομυωμάτων με τη χρήση power morcellator. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. σε δύο έρευνες το ποσοστό των γυναικών που εν τέλει είχαν σάρκωμα ως τελική ιστολογική διάγνωση ήταν 1 στις 352 και 1 στις 458 αντίστοιχα.

ΣΚΟΠΟΣ: Να διερευνηθεί το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε χειρουργείο για αφαίρεση ινομυωμάτων με τελική ιστολογική διάγνωση κακοήθειας και πιο συγκεκριμένα σαρκώματος. Επίσης να συγκριθεί η επίπτωση της διασποράς καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της λαπαροτομίας έναντι της λαπαροσκόπησης.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Διεξήχθη βιβλιογραφική ανασκόπηση στις ιατρικές βάσεις δεδομένων PubMed/MEDLINE και Cochrane Library για την ανεύρεση εργασιών που έχουν δημοσιευθεί μεταγενέστερα από το 1960 και αφορούν τη χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων με οποιαδήποτε τεχνική. Ως κριτήρια ένταξης εργασιών στην έρευνα ορίστηκαν η βάση των δεδομένων που χρησιμοποιούνταν σε κάθε εργασία, το πλήθος των ασθενών που μελετιούνταν να είναι μεγαλύτερο των δέκα, η χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με ένδειξη τη συμπτωματολογία των ινομυωμάτων ως ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση και να παρέχονται ιστολογικές γνωματεύσεις για τον ιστό που αφαιρούνταν διεγχειρητικά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά ο επιπολασμός της μη αναμενόμενης εύρεσης όλων των τύπων κακοήθειας της μήτρας σε χειρουργεία που διεξάγονταν με τη χρήση ή όχι power morcellator για την αντιμετώπιση φαινομενικά καλοηθών ινομυωμάτων κυμαίνεται από 0% έως 2,7% και ο επιπολασμός της ανεύρεσης σαρκώματος κυμαινόταν από 0% έως 0,6%, με συχνότερο τύπο το λειομυοσάρκωμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ασθενής προεγχειρητικά θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως σχετικά με τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των δυνατών χειρουργικών τεχνικών. Οι λιγότερο επεμβατικές τεχνικές με ή χωρίς τη χρήση power morcellator προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη λαπαροτομία όσον αφορά την ανάρρωση, τη θνησιμότητα και τη θνητότητα των γυναικών. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εταιρεία η οποία να συστήνει την απαγόρευση του power morcellator. Αντιθέτως όλες προκρίνουν τη βελτίωση της ποιότητας του προεγχειρητικού ελέγχου, την καλύτερη αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για την ύπαρξη κακοήθειας και τη βελτίωση των υπαρχόντων χειρουργικών τεχνικών που θα οδηγήσει στη μείωση της διασποράς της νόσου στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ινομυώματα, Σαρκώματα, Λειομυοσαρκώματα, Λαπαροσκόπηση, Τεμαχιστής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
60
Χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων..pdf (346 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο