Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογής Υποστήριξης Συρμών του Μετρό της Αθήνας (Απεικόνιση Θέσης και Ημερολογίου Συμβάντων)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916828 153 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονικός Αυτοματισμός (Η/Α, με πρόσθετη εξειδίκευση στην Πληροφορική και στα πληροφοριακά συστήματα)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σακελλάρη Ανθή-Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Κοτρώνης, Καθηγητής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογής Υποστήριξης Συρμών του Μετρό της Αθήνας (Απεικόνιση Θέσης και Ημερολογίου Συμβάντων)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογής Υποστήριξης Συρμών του Μετρό της Αθήνας (Απεικόνιση Θέσης και Ημερολογίου Συμβάντων)
Περίληψη:
Ο αστικός σιδηρόδρομος είναι από τις πλέον προτιμώμενες δημόσιες συγκοινωνίες στις μητροπόλεις της σύγχρονης εποχής. Ο στόχος του αστικού σιδηρόδρομου είναι να επιτύχει ένα καθορισμένο επίπεδο σιδηροδρομικής κυκλοφορίας σε ένα δεδομένο χρόνο με ασφάλεια. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων βοηθούν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Με γνώμονα τα παραπάνω δημιουργήθηκε το Ημερολόγιο Συμβάντων των Συρμών του Μετρό της Αθήνας για την παροχή αξιόπιστου και διαθέσιμου τροχαίου υλικού. Μέσω αυτής της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό που συντηρεί τους συρμούς να έχει μια πλήρη απεικόνιση της κατάστασης του τροχαίου υλικού σε πραγματικό χρόνο και συγκεκριμένα να ενημερώνεται άμεσα για τυχόν βλάβες, για τις συντηρήσεις και όλο το ιστορικό των συρμών .
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έχοντας ως κεντρική ιδέα σχεδιασμού το υπάρχον Ημερολόγιο Συμβάντων του Μετρό της Αθήνας, δημιουργείται με την βοήθεια της γλώσσας προγραμματισμού Java, μια νέα εφαρμογή η οποία μπορεί να «τρέξει» σε οποιοδήποτε λειτουργικό περιβάλλον, έχει καλύτερα γραφικά και πιο πλούσιες βιβλιοθήκες.
Αναπτύχθηκε μια εφαρμογή όπου μπορεί να καταγράφονται και να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, ή/και σε ιστορικό: η θέση, η κατάσταση, οι συντηρήσεις, οι καθαρισμοί και τα διανυθέντα χιλιόμετρα των συρμών.
Για την υλοποίηση της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Java και συγκεκριμένα οι βιβλιοθήκες Swing, AWT. Επίσης έγινε χρήση της JavaFX για την δημιουργία πιο πλούσιων UIs. Επιπλέον, το σχεδιαστικό εργαλείο Scene Builder χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του FXML κώδικα και της CSS για καλύτερη συνοχή στη σχεδίαση, περισσότερες επιλογές μορφοποίησης και ευκολία διατήρησης και ανανέωσης του κώδικα. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων MySQL, όπου αποθηκεύονται και ανακτώνται όλα τα δεδομένα των συρμών. Η αλληλεπίδραση της εφαρμογής με τη Βάση γίνεται μέσω του Hibernate Framework και του JDBC driver. Επιπροσθέτως, γίνεται χρήση από το Apache POI πρότζεκ ενός Java API, του HSSF και XSSF για Excel Αρχεία που δίνει την δυνατότητα εξαγωγής των πινάκων όπως δηλαδή των ενεργών βλαβών και του ιστορικού, των χιλιομέτρων και των συντηρήσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση Συρμών, Java, JavaFX, MySQL, JPA - JDBC driver
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
65
Diplomatiki_SakellariA.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο