Η διακίνηση της χρηστικής κεραμεικής στη μινωική Κρήτη, ως δείκτης αλληλεπιδράσεων μεταξύ οικονομικών κέντρων κατά τη Νεοανακτορική Περίοδο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2918431 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σοφρά Σεμίραμις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πλάτων Ελευθέριος
Αναπλ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Μαντζουράνη Ελένη
Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Παπαδάτος Ιωάννης
Αναπλ.Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διακίνηση της χρηστικής κεραμεικής στη μινωική Κρήτη, ως δείκτης αλληλεπιδράσεων μεταξύ οικονομικών κέντρων κατά τη Νεοανακτορική Περίοδο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διακίνηση της χρηστικής κεραμεικής στη μινωική Κρήτη, ως δείκτης αλληλεπιδράσεων μεταξύ οικονομικών κέντρων κατά τη Νεοανακτορική Περίοδο.
Περίληψη:
Η εξέταση της χρηστικής κεραμεικής μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση των εμπορικών δρόμων στο νησί της Κρήτης και, κατά συνέπεια, να κατανοηθεί η λειτουργία της οικονομίας σε μια θέση και μια επικράτεια μέσα στο νησί. Οι μελετητές, σε αυτή την αναζήτηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα που αφορούν στη μικρή διατήρηση που παρουσιάζει η χρηστική κεραμεική, κυρίως αναφορικά με θέσεις που ανασκάφησαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει αφορά στις λιγοστές μελέτες αυτής της κατηγορίας αγγείων. Επιλέχθηκε, στην παρούσα εργασία, να δοθεί έμφαση στις πετρογραφικές μελέτες, όπου υπάρχουν, ενώ συμπληρωματικά μελετήθηκαν και εργασίες με μακροσκοπικές παρατηρήσεις. Αρχικά, αναλύθηκαν τα οικονομικά κέντρα ελέγχου μεγάλων περιφερειών και συνεπικουρικά μελετήθηκαν δεδομένα από μικρότερες θέσεις διακίνησης της κεραμεικής. Επιβεβαιώθηκαν προηγούμενες παρατηρήσεις μελετητών, οι οποίοι διακρίνουν την Κρήτη σε περιφέρειες. Διαπιστώθηκε, βιβλιογραφικά, η ύπαρξη εργαστηρίων γύρω από ένα μεγάλο κέντρο, αλλά και η σχετική αυτονομία που διακρίνει τα μικρότερα κέντρα και εργαστήρια, παρά το γεγονός ότι πιθανόν να υπάγονται σε ένα κέντρο εξουσίας. Προτείνεται ότι η αυτονομία τους προκύπτει, μάλλον, αλλά όχι μόνο, από την εξειδικευμένη παραγωγή χρηστικών αγγείων και τη διακίνησή τους στις υπόλοιπες θέσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να διενεργηθούν παραπάνω μελέτες και πετρογραφικές αναλύσεις, αλλά και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της έρευνας από τα ανάκτορα στα μικρότερα αυτά κέντρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
χρηστική κεραμεική, χονδροειδής κεραμεική, εμπόριο, πετρογραφικές αναλύσεις, Κρήτη, οικονομικά κέντρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
144
Σ. Σοφρά_Διακίνηση χρηστικής κεραμεικής στην Κρήτη.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο