Μεταμοντερνισμός και Παραμύθι: Η περίπτωση του μυθιστορήματος της Kate Bernheimer, «The Complete Tales of Ketzia Gold»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2918631 212 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λαογραφία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κωνσταντή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1.
Καπλάνογλου Μαριάνθη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας (επιβλέπουσα)
Τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας
Τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

3. Πέγκυ Καρπούζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας
Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταμοντερνισμός και Παραμύθι: Η περίπτωση του μυθιστορήματος της Kate Bernheimer, «The Complete Tales of Ketzia Gold»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταμοντερνισμός και Παραμύθι: Η περίπτωση του μυθιστορήματος της Kate Bernheimer, «The Complete Tales of Ketzia Gold»
Περίληψη:
Στις απαρχές του εικοστού πρώτου αιώνα το παραμυθιακό είδος ακμάζει ως υποκείμενο ενός πλούσιου σώματος κειμένων που ανήκουν στην κατηγορία των μεταμοντέρνων παραμυθιακών μυθοπλασιών. To παραμυθιακό είδος, για να επιβιώσει μέσα στους αιώνες προσαρμόστηκε σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδύθηκαν νέα υβριδικά είδη, καθώς αυτό μεταλλασσόταν και απορροφούσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανήκαν σε άλλα είδη. Αυτή του η δυνατότητα για μετασχηματισμό και αναδημιουργία αντικατοπτρίζεται στην πληθώρα των μεταμοντέρνων παραμυθιακών μυθοπλασιών: πρόκειται για λογοτεχνικές εξερευνήσεις με τη μορφή μυθιστορημάτων, ποιημάτων, κόμικς, καθώς και πειραματικές μεταπλάσεις στα πεδία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Το λογοτεχνικό έργο της Αμερικανίδας συγγραφέως Kate Bernheimer, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο της έρευνάς μας, και συγκεκριμένα το πρώτο μέρος της τριλογίας της “The Complete Tales of the Gold Sisters”, που φέρει τον τίτλο “The Complete Tales of Ketzia Gold”, εντάσσεται στην κατηγορία αυτή των μεταμοντέρνων παραμυθιακών μυθοπλασιών. Στο έργο της παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο προγενέστερα λογοτεχνικά και λαϊκά παραμύθια επανατοποθετούνται σε ένα νέο πλαίσιο εμβαπτισμένο από διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις, που εκφράζουν νέες πολυεπίδεδες διακειμενικές συνδέσεις, μέσα από τον συνδυασμό διαφορετικών ιστοριών, την αλλαγή των μορφολογικών χαρακτηριστικών των ηρώων και τον επαναπροσδιορισμό των αρχικών παραμυθιακών αφηγήσεων, με τη χρήση μεθοδολογικών εργαλείων της μεταμοντέρνας γραφής, σε ένα παράδοξο πάντρεμα μορφής και ιδεολογίας.
Στην παρούσα εργασία πραγματευόμαστε τη λειτουργία του λαϊκού παραμυθιού μέσα σε ένα μεταμοντέρνο μυθοπλαστικό πλαίσιο, με αφορμή το έργο της Kate Bernheimer. Καθώς η διεπιστημονική οπτική που υιοθετείται στην παρούσα ανάλυση, βασίζεται στην έρευνα των σχετικών πεδίων του παραμυθιακού είδους, της λαογραφίας, της λογοτεχνίας και του μεταμοντερνισμού, στη συνέχεια θα σκιαγραφήσουμε όψεις του περιεχομένου των εν λόγω θεωρητικών πεδίων, διασαφηνίζοντας τον όρο μεταμοντέρνα παραμυθιακή μυθοπλασία, μέσα από την επισήμανση των μεθοδολογικών της εργαλείων, όπως η διακειμενικότητα, η παρωδία, το δια-ειδολογικό παιχνίδι, με τη μείξη ειδών και κειμένων, το παιχνίδι με την πολλαπλότητα και την παραστασιακότητα της αφήγησης, -καθώς μέσα στο ίδιο κείμενο καθίσταται εφικτή η παρουσία μιας ποικιλίας φωνών (voices), νοημάτων (meanings) και λόγων (discourses).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Λαογραφία, Λογοτεχνία, Λαϊκό Παραμύθι, Μεταμοντερνισμός, Μεταμοντέρνα Παραμυθιακή Μυθοπλασία, Διακειμενικότητα, Kate Bernheimer, “The Complete Tales of Ketzia Gold”.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
75
διπλωματική Μαρία Κωνσταντή σεπτ. 2019.pdf (778 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο