Selective attention and emotional processing in Parkinson’s Disease

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919447 218 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καμπουρέλη Χριστίνα-Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κωνσταντίνος Πόταγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Selective attention and emotional processing in Parkinson’s Disease
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιλεκτική προσοχή και επεξεργασία συναισθηματικών ερεθισμάτων στη Νόσο Πάρκινσον
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο: Οι ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον (ΝΠ) εκτός από κινητικά συμπτώματα παρουσιάζουν νοητικά ελλείμματα στην επιτελική λειτουργία και την οπτικοχωρική ικανότητα. Επιπρόσθετα, ευρήματα επισημαίνουν ένα ειδικό έλλειμμα στην επεξεργασία συναισθηματικών ερεθισμάτων το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τους μηχανισμούς επιλεκτικής προσοχής.
Σκοπός: Σε αυτή την έρευνα επιχειρήσαμε να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ επιλεκτικής προσοχής και επεξεργασίας συναισθηματικών ερεθισμάτων με τη χρήση δύο διαφορετικών πειραματικών δοκιμασιών που αξιολόγησαν δυο διαφορετικές πλευρές της επιλεκτικής προσοχής: την οπτική αναζήτηση και την αναστολή.
Μέθοδος: Συγκρίναμε την επίδοση 29 ασθενών ΝΠ και 29 Υγιών Συμμετεχόντων (ΥΣ) σε ουδέτερες και συναισθηματικές συνθήκες της δοκιμασίας Οπτικής Αναζήτησης και της δοκιμασίας Emotional Stroop.
Αποτελέσματα: Στη δοκιμασία Οπτικής Αναζήτησης, τόσο οι ασθενείς ΝΠ όσο και οι ΥΣ παρουσίασαν υψηλότερα σκορ ακρίβειας στο σετ των συναισθηματικών προσώπων σε σχέση με το σετ των ουδέτερων. Επιπλέον, οι ασθενείς με ΝΠ εμφάνισαν ένα καθολικό -και όχι σχετιζόμενο με το συναισθηματικό φορτίο- έλλειμμα της ικανότητας οπτικής αναζήτησης. Ειδικότερα, οι ασθενείς ΝΠ ήταν λιγότερο ακριβείς και στις δύο συνθήκες σε σχέση με τους ΥΣ. Στη δοκιμασία Emotional Stroop, οι ασθενείς ΝΠ εμφάνισαν αυξημένους χρόνους κατονομασίας σχετιζόμενους με το συναισθηματικό φορτίο κατά τη κατονομασία του χρώματος αρνητικών λέξεων σε σχέση με ουδέτερων, αλλά όχι θετικών λέξεων σε σχέση με ουδέτερων. Αντίθετα, οι ΥΣ παρουσίασαν μειωμένους χρόνους κατονομασίας του χρώματος θετικών και αρνητικών λέξεων σε σχέση με ουδέτερων, ένα εύρημα ενδεικτικό ενισχυμένης συναισθηματικής ρύθμισης και ανασταλτικού ελέγχου συναισθηματικών πληροφοριών μη σχετιζόμενων με τη δοκιμασία.
Συζήτηση: Tα αποτελέσματά μας προτείνουν ότι το έλλειμμα στην επεξεργασία συναισθηματικών ερεθισμάτων που σχετίζεται με την επιλεκτική προσοχή γίνεται εμφανές μόνο σε συνθήκες που εμπλέκουν τον ανασταλτικό έλεγχο και είναι απόν σε συνθήκες που εμπλέκουν τη ικανότητα οπτικής αναζήτησης. Μία πιθανή εξήγηση για τις καθυστερήσεις στην κατονομασία χρώματος αρνητικών λέξεων από τους ασθενείς με ΝΠ, περιλαμβάνει την έλλειψη «εκ των άνω προς τα κάτω» ανασταλτικού ελέγχου, λόγω ελλειμματικού ντοπαμινεργικού ελέγχου σε περιοχές καίριες για την επίλυση της συναισθηματικής παρεμβολής σχετιζόμενης με τη δοκιμασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νόσος Πάρκινσον, Επεξεργασία συναισθηματικών ερεθισμάτων, Επιλεκτική προσοχή, Οπτική αναζήτηση, Αναστολή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
27
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Selective Attention and Emotional Processing in PD_Christina Kamboureli.pdf
531 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.