Διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία εκτεθειμένων εργαζομένων με έμφαση στις πνευμονικές αλλοιώσεις

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2919482 169 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κεραμυδάς Δημήτριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μάνος Αλχανάτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστράτιος Πατσούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αφροδίτη Νόννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία - Ελένη Θωμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία εκτεθειμένων εργαζομένων με έμφαση στις πνευμονικές αλλοιώσεις
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία εκτεθειμένων εργαζομένων με έμφαση στις πνευμονικές αλλοιώσεις
Περίληψη:
Η χρόνια έκθεση των εργαζομένων σε σκόνη που περιέχει κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα των πνευμόνων (πυριτίαση καρκίνο του πνεύμονα κ.λπ.). Στόχος της μελέτης είναι η εκτίμηση της έκθεσης των εργαζομένων του κατασκευαστικού τομέα σε (SiO2) και η κατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας τους στην Ελλάδα. Στην μελέτη συμμετείχαν 86 εργαζόμενοι υπαίθριων και υπόγειων έργων.
Συγκεκριμένα καταγράψαμε από τους εργαζόμενους την ειδικότητα που έχουν, το τμήμα που βρίσκονται κατά την παραγωγική τους διαδικασία, εάν καπνίζουν πόσα τσιγάρα καπνίζουν την ημέρα και πόσα έτη είναι καπνιστές, εάν υπήρξαν καπνιστές, τα έτη εργασίας τους στο συγκεκριμένο τμήμα, τα έτη έκθεσης σε φυσικούς παράγοντες όπως υψηλές θερμοκρασίες, ο κακός εξαερισμός, ο θόρυβος στον χώρος απασχόλησης τους, οι πιθανές δονήσεις που λαμβάνουν, η έκθεση σε χημικούς παράγοντες όπως η σκόνη, υδρίαλος (χημική ένωση με το τσιμέντο που το στεγνώνει άμεσα), εκτοξευόμενο σκυρόδεμα γνωστό και ως GUNITE, σκόνη από την κίνηση των μηχανημάτων, άμμο, υαλόθραυσμα, αμμοβολή. Στην περίπτωση που το τσιμέντο περιέχει >2% χαλαζία είναι πολύ πιθανό οι εργαζόμενοι μετά από χρόνια να παρουσιάσουν ακτινολογικά στοιχεία πυριτίασης.
Καταγράψαμε επίσης εάν γίνεται χρήση μέσων ατομικής προστασίας, εάν συντηρούνται σωστά όπως προβλέπεται από τον εκάστοτε προμηθευτή, εάν έχουν εμφανίσει κάποιο άλλο επαγγελματικό νόσημα, εάν και πόσα χρόνια έχουν βήχα ξηρό, παραγωγικό, πρωινό, εάν έχουν εμφανίσει και πόσα χρόνια χρόνια βρογχίτιδα, εάν υπάρχει ξηρότητα των οφθαλμών, ερεθισμός , δακρύρροια, καυσαλγία και πόσα χρόνια το έχουν παρατηρήσει, εάν έχουν νιώσει ερεθισμό ρινικού βλεννογόνου, ρινική συμφόρηση, διαταραχές όσφρησης, εάν υπάρχουν κεφαλαλγίες περιστασιακές ή μόνο στο χώρο της εργασίας.
Διεξήχθησαν επίσης δοκιμές της αναπνευστικής λειτουργίας των εργαζομένων, ακτινολογικός έλεγχος και αξιολόγηση των ακτινογραφιών. Στον λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής των εργαζομένων η πλειοψηφία τους βρέθηκε εντός φυσιολογικών ορίων (61,4%) και το υπόλοιπο ποσοστό διαγνώστηκε με ήπια (26,5%) και βαρύτερα συμπτώματα (7,2 %).
Ο τύπος έργου (υπόγειο-υπαίθριο) σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την κατηγοριοποίηση του ανωτέρω ελέγχου (Ρ=0.038). Στον ακτινολογικό έλεγχο o τύπος έργου (υπόγειο-υπαίθριο) σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την κατηγοριοποίηση των ευρημάτων (Ρ=0,044). Από τους 69 εργαζομένους διαπιστώθηκε ότι 52 δεν παρουσίασαν ευρήματα (ποσοστό 75,4%) και 5 διαγνώστηκαν με ειδικά ευρήματα για επαγγελματικό νόσημα (ποσοστό 7,2%).
Η περιβαλλοντική έκθεση των εργαζομένων σε αναπνεύσιμο κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) εντοπίστηκε στα 0,0125 mg/m3 στον εργασιακό χώρο, κάτι το οποίο δεν υπερέβαινε τα όρια που ορίζει η Οδηγία 2398/ 2017 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το ΠΔ 26/ 2020 στην Εθνική μας Νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι στα υπόγεια κατασκευαστικά έργα με περισσότερα από 15 έτη έκθεσης στον παράγοντα (SiO2), είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν πυριτίαση στην χρόνια μορφή της σε σχέση με αυτούς στα υπαίθρια έργα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πυριτίαση, SiO2, Εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα, Επαγγελματική έκθεση, Όριο επαγγελματικής έκθεσης, Επαγγελματική υγεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

2020_07_08_ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ_.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.