Αξιολόγηση της οικογενειακής συνοχής και των γονεϊκών πρακτικών σε οικογένειες στρατιωτικών, πριν και μετά από οικογενειακή ψυχοθεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919568 200 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λεονταρίτη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεράσιμος Κολαϊτης, καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων " Η Αγία Σοφία".΄
Λαζαράτου Ελένη, καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής , Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων " Η Αγία Σοφία".
Ρωσσέτος Γουρνέλλης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, καθηγητής ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της οικογενειακής συνοχής και των γονεϊκών πρακτικών σε οικογένειες στρατιωτικών, πριν και μετά από οικογενειακή ψυχοθεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της οικογενειακής συνοχής και των γονεϊκών πρακτικών σε οικογένειες στρατιωτικών, πριν και μετά από οικογενειακή ψυχοθεραπεία.
Περίληψη:
Η έρευνα έχει αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στον τρόπο γονικής ανατροφής και στη συμπεριφορά των παιδιών. H στρατιωτική ζωή παρουσιάζει ποικίλες προκλήσεις στις στρατιωτικές οικογένειες όχι μόνο λόγω των συχνών μετακομίσεων αλλά και του τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια και στον ρόλο των γονέων.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της οικογενειακής συνοχής και των γονικών πρακτικών σε οικογένειες στρατιωτικών, πριν και μετά από 3μηνη οικογενειακή θεραπεία.
Μέθοδος
Η έρευνα διεξήχθη το έτος 2018-19 στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΨΥΕΔ), και το δείγμα αποτέλεσαν 18 οικογένειες στρατιωτικών και41 παιδιά εκ των οποίων τα 11 πληρούσαν τα ηλικιακά κριτήρια των εργαλείων και είχαν την ικανότητα να απαντήσουν τα ερωτηματολόγια (μέση ηλικία = 15,2 έτη, σ =2,9), ενώ30 παιδιά ήταν είτε μικρότερα των 10 ετών είτε μεγαλύτερα των 18 ετών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η κλίμακα Εκτίμησης Προσαρμοστικότητας και Συνοχής της οικογένειας-FACES-III για γονείς και παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, και το ερωτηματολόγιο Αντιλήψεων των παιδιών για την τυπολογία του πατέρα και της μητέρας- (PSDQ) για παιδιά και εφήβους 10 -18 ετών.
Αποτελέσματα
Η στατιστική ανάλυση έδειξε σημαντική αύξηση της οικογενειακής συνοχής μετά την συστημική παρέμβαση και συγκεκριμένα δομική οικογενειακή θεραπεία. Οι μητέρες κατέδειξαν αύξηση της οικογενειακής λειτουργικότητας συνολικά. Ωστόσο οι γονικές πρακτικές, βάσει της παιδικής βαθμολογίας, δεν έδειξαν, μετά την παρέμβαση, στατιστικά σημαντική μεταβολή. Πριν την παρέμβαση, οι μητέρες φάνηκαν πιο αυταρχικές από τους πατέρες. Μετά την παρέμβαση, οι μητέρες υιοθετούν το αυστηρό μοντέλο (54,5%) ενώ οι πατέρες παραμένουν αυταρχικοί (54,5%) το οποίο συσχετίστηκε θετικά(r=0,007,p= 0,007) με την οικογενειακή συνοχή. Επίσης το πατρικό εκπαιδευτικό επίπεδο συσχετίστηκε αρνητικά με την οικογενειακή προσαρμοστικότητα(r= - 0,79,p= 0,020) και θετικά με την αυταρχική πρακτική(r= 0,97,p= 0,005). Αντίθετα, οι μητέρες εμφάνισαν θετική συσχέτιση του εκπαιδευτικού τους επιπέδου με την οικογενειακή προσαρμοστικότητα, πριν την παρέμβαση(r=0,57,p=0,042).
Συμπεράσματα
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας δείχνουν σαφώς σημαντική αύξηση της οικογενειακής συνοχής μετά από 3μηνη οικογενειακή παρέμβαση σε οικογένειες στρατιωτικών. Όσον αφορά τις γονικές πρακτικές μεταβολή φάνηκε στο κυρίαρχο μοντέλο των μητέρων από αυταρχικό σε αυστηρό, μετά την παρέμβαση. Αντίθετα η επικρατούσα αυταρχική γονική πρακτική των πατέρων κατά την 3μηνη παρέμβαση δεν εμφάνισε μεταβολή. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για την αποσαφήνιση των χαρακτηριστικών των στρατιωτικών οικογενειών και των μορφών ανατροφής των παιδιών των στρατιωτικών οικογενειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
οικογενειακή συνοχή, γονικές πρακτικές, οικογενειακή θεραπεία, οικογένειες στρατιωτικών, οικογενειακή προσαρμοστικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
14
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΕΛ 2020.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.