Ακτινομορφομετρικός έλεγχος κλινικών και υποκλινικών μορφών σκολίωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919734 364 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ήτουνας Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιο, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη Νίκη, Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Χρονόπουλος Ευστάθιος, Αν. Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ακτινομορφομετρικός έλεγχος κλινικών και υποκλινικών μορφών σκολίωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ακτινομορφομετρικός έλεγχος κλινικών και υποκλινικών μορφών σκολίωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Περίληψη:
Στόχοι: Η παρούσα ερευνητική μελέτη στοχεύει στην αξιολόγηση των ηλικο-εξαρτώμενων μεταβολών του σώματος σε 60 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πάσχουσες από κάποιας κλινικής ή υπο-κλινικής μορφής σκολίωση.
Μέθοδοι: Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα υποβλήθηκαν σε λήψη ακτινογραφίας σπονδυλικής στήλης στο ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Αττικής Κ.Α.Τ. Συγχρόνως έγινε λήψη πλήρους ιστορικού κάθε ατόμου. Ολόκληρη η διαδικασία συλλογής των κλινικο-εργαστηριακών δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα ενός έτους και τριάντα τριών (33) ημερών. Περαιτέρω αξιολόγηση των ακτινογραφιών έγινε μέσω της χρήσης λογισμικού «SCODIAC», όπου αξιολογήθηκαν οι γωνίες Cobb και Ferguson, η περιστροφή των σπονδύλων και η συνολική στρέψη του νωτιαίου μυελού. Οι γυναίκες που αξιολογήθηκαν κατατάχθηκαν με βάση την ηλικία τους σε τέσσερις ξεχωριστές υποκατηγορίες.
Αποτελέσματα: Κατά τη διάρκεια της παρούσας μελέτης έγιναν παρατηρήσεις σχετικά με την αλληλεξάρτηση που έχει ο δείκτης μάζας σώματος «Β.Μ.Ι.» και η κατάσταση της οστεοπόρωσης κάθε ατόμου, και με το πως αυτά αλληλοεπιδρούν στην εξέλιξη της σκολίωσης. Η μέση τιμή της βιολογικής ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 70,5 έτη και η μέση τιμή της ηλικίας εμμηνόπαυσης ήταν 50 έτη. Όσον αφορά το δείκτη «B.M.I.», στο σύνολο των γυναικών, το 23% ταξινομήθηκαν ως «παχύσαρκες», το 52% ταξινομήθηκαν ως «υπέρβαρες», ενώ το 25% ανήκε στην κατηγορία του «κανονικού βάρους». Η μέση τιμή του «B.M.I.» ήταν 27,45 Kgr / m2. Ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών αυτών (28%), δεν είχε εξεταστεί για οστεοπόρωση, συνεπώς δε γνώριζαν το επίπεδο της οστικής τους πυκνότητας. Αντίθετα, το 22% των ατόμων φάνηκαν να πάσχουν από οστεοπόρωση, το 38% παρουσίασαν οστεοπενία και μόλις το 12% ταξινομήθηκαν ως «φυσιολογικές». Τα ποσοστά των ασθενών που έπασχαν από εκφυλιστική σκολίωση ήταν 27% για την 1η υποκατηγορία, 67% για τη 2η υποκατηγορία, 86% για την 3η υποκατηγορία και 67% για την 4η υποκατηγορία. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος της συνολικής σπονδυλικής στρέψης ήταν 23,9o, 19,5o, 23,7o και 32,1ο. Τα ποσοστά των γυναικών χωρίς συμμετοχή σε κάποιου είδους άσκηση ήταν 47%, 40%, 86% και 67% για την 1η, 2η, 3η και 4η κατηγορία αντίστοιχα.
Συμπέρασμα: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρουσιάζουν πρωτοπαθή ή δευτερογενή οστεοπόρωση και παράλληλα υψηλό δείκτη «ΔΜΣ» ή / και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, είναι επιρρεπείς σε αθροιστικό εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να πάσχουν από κάποια μορφή κλινικής ή υπο-κλινικής σκολίωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, Σκολίωση ενηλίκων, Προσθιοπίσθια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, Λογισμικό «SCODIAC», Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
92
5 11Δ.Ε. (1) (1) (4).pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο