Η διαλεκτική έννοια της ανάδυσης (emergence) στη Σύγχρονη Επιστήμη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919743 147 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καποδίστριας Αναστάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Καθηγητής Επιστημολογίας και Διδακτικής της Μεθοδολογίας της Φυσικής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαλεκτική έννοια της ανάδυσης (emergence) στη Σύγχρονη Επιστήμη
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαλεκτική έννοια της ανάδυσης (emergence) στη Σύγχρονη Επιστήμη
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία ερευνά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη Μαρξιστική διαλεκτική και τα ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης. Μια ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας των τελευταίων δεκαετιών μας δείχνει πως υπάρχει μια τάση ανάμεσα σε μαρξιστές επιστήμονες και φιλόσοφους της επιστήμης, είτε να αποδείξουν πως οι σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες επιβεβαιώνουν τη διαλεκτική, είτε να προτείνουν εναλλακτικές, διαλεκτικές ερμηνείες τους. Η μελέτη μας εστιάζει στην αντίστροφη κατεύθυνση αυτής της σχέσης, στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η σύγχρονη επιστήμη εμπλουτίζει τη διαλεκτική. Για το σκοπό αυτό, αναφερόμαστε σε τρεις θεωρίες του 20ου αιώνα στην εξελικτική βιολογία, την ιστορία των θετικών επιστημών και τα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα, και στη σχέση τους με την έννοια της ανάδυσης. Τελικά , εξερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους η έννοια της ανάδυσης εμπλουτίζει το διαλεκτικό τρόπο σκέψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάδυση, Διαλεκτική, Σύγχρονη Επιστήμη, Φιλοσοφία Επιστημών, Επιστημολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
87
Η διαλεκτική έννοια της ανάδυσης (emergence) στη Σύχρονη Επιστήμη - Καποδίστριας Αναστάσιος (2020).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο