Ιππόδρομος και χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919873 284 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπατριανταφύλλου Αντιγόνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μινέρβα - Μελπομένη Μαλλιώρη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Οικονόμου, Πρωτοβάθμια καθηγήτρια, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Ψάρρος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιππόδρομος και χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιππόδρομος και χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
Περίληψη:
Εισαγωγή
Στην συλλογική συνείδηση πλανάται η αντίληψη ότι οι άνθρωποι που σχετίζονται με κάποια μορφή εξάρτησης, έχουν τέτοια ψυχική ευαλωτότητα που τους καθιστά επιρρεπείς στο να εξαρτηθούν σε περισσότερες από μία εξαρτήσεις, είτε συνδεόμενη με ψυχοδραστικές ουσίες, είτε όχι. Στόχος της παρούσας μελέτης αποτελεί η διερεύνηση του κατά πόσο κάτι τέτοιο ευσταθεί ή όχι. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα ερευνητική μελέτη εκπονείται, προκειμένου να διερευνηθεί αν οι παίκτες ιπποδρόμου κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Μεθοδολογία
Στην έρευνα πήραν μέρος 81 άτομα (78 άντρες, 3 γυναίκες) τα οποία ήταν παίκτες ιπποδρόμου. Οι συμμετέχοντες, συμπλήρωσαν μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας δύο ερωτηματολόγια: το Ερωτηματολόγιο Ανίχνευσης Ψυχοδραστικών Ουσιών (Alcohol, Smoking, and Substance Involvement Screening Test -ASSIST-, (Henry-Edwards et al.,2003) και το Ερωτηματολόγιο Ανίχνευσης Τζόγου (South Oaks Gambling Screen -SOGS-, (Lesieur & Blume, 1987). Το ερωτηματολόγιο ASSIST, αφορά στην ανίχνευση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών και έχει αναπτυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και περιέχει ερωτήσεις κλειστού τύπου. Το ερωτηματολόγιο SOGS, αφορά στη διερεύνηση παθολογικής ή ψυχαγωγικής ενασχόλησης με τον τζόγο. Στο ερωτηματολόγιο έγινε μετάφραση προς δύο κατευθύνσεις. Προστέθηκαν επιπλέον κάποιες ερωτήσεις δημογραφικού χαρακτήρα και κάποιες ερωτήσεις που αφορούν στον ιππόδρομο. Για την ανάλυση, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0.

Αποτελέσματα
Οι παίκτες ιπποδρόμου έκαναν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (85,2%) κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά, ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό εκείνων που κατανάλωναν προϊόντα καπνού (75,3%). Το 13,6% των συμμετεχόντων είχε κάνει χρήση κάνναβης. Εννέα άτομα δεν είχαν κάνει χρήση καμίας από τις ουσίες της κλίμακας χρήσης ουσιών ASSIST (βλ. Πίνακα 2, σελ. 34). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την αρχική υπόθεση της παρούσας μελέτης, η οποία ήταν αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενασχόλησης με τον ιππόδρομο και χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.

Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αρχική ερευνητική υπόθεση της μελέτης. Ακόμη, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με αποτελέσματα άλλων ερευνών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, διότι προκύπτουν από τη μελέτη του συγκεκριμένου πληθυσμού, ο οποίος όπως επισημαίνεται από την ανασκόπηση της διεθνούς και εγχώριας βιβλιογραφίας, δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Επομένως, τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την περαιτέρω διερεύνηση του υπό μελέτη φαινομένου. Εξαιτίας όμως σημαντικών περιορισμών, προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, αλλά και η επιπρόσθετη εξέταση των αιτιών του φαινομένου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παίκτες ιπποδρόμου, Ψυχοτρόπες ουσίες, Αλκοόλ, Προϊόντα καπνού, Τζόγος, Χρήση ουσιών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
74
Παπατριανταφύλλου Α. MScThesis.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο