Μελέτη της ανισοτροπίας αναπαράστασης του χώρου αναφορικά με την οπτική αντίληψη της διεύθυνσης της κίνησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919949 226 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αποστολάκης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σμυρνής Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πόταγας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαλώνης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ανισοτροπίας αναπαράστασης του χώρου αναφορικά με την οπτική αντίληψη της διεύθυνσης της κίνησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ανισοτροπίας αναπαράστασης του χώρου αναφορικά με την οπτική αντίληψη της διεύθυνσης της κίνησης
Περίληψη:
Το oblique effect αναφέρεται στην υψηλότερη ακρίβεια του οπτικού συστήματος στις κύριες (κάθετες και οριζόντιες) διευθύνσεις σε σύγκριση με τις διαγώνιες. Σε προηγούμενες μελέτες έχει τεκμηριωθεί ικανοποιητκά το γεγονός της ύπαρξης δύο ανεξάρτητων πηγών αυτού του φαινομένου, δηλαδή, ενός oblique effect «τάξης 1», που θεωρείται πως αντανακλά στοιχειώδεις οπτικές διεργασίες, καθώς και ενός oblique effect «τάξης 2», που αντικατοπτρίζει νοητικές διεργασίες ανώτερου επιπέδου.
Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήσαμε την ύπαρξη των δύο πηγών αυτής της αντιληπτικής ανισοτροπίας σε σχέση με την αντίληψη της διεύθυνσης της κίνησης. Για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιήσαμε το Random Dot Kinematogram, ένα συχνά χρησιμοποιούμενο ερέθισμα για τη μελέτη της αντίληψης της κίνησης στην έρευνα του οπτικού συστήματος, προβάλλοντας το σε οθόνη υπολογιστή. To ερέθισμα αποτελούνταν από κινούμενες κουκκίδες σε ένα εύρος κατευθύνσεων, το οποίο ακολουθούσε μια κανονική κατανομή. Το επίπεδο θορύβου του ερεθίσματος τροποποιούνταν με τη μεταβολή της τυπικής απόκλισης του μοτίβου των κουκκίδων (0 και 10°). Με έναν τέτοιο τύπο ερεθίσματος οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαρτιώσουν τις επιμέρους κινήσεις των μεμονωμένων κουκκίδων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν την καθολική κίνησή τους και την επικρατούσα κατεύθυνσή της.
Σε υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη μετρήθηκε το σφάλμα που πραγματοποιούσαν ως προς τη κατεύθυνση, όταν προσπαθούσαν να ευθυγραμμίσουν την κατεύθυνση των κουκκίδων με αυτή ενός περιφερικού στόχου, ο οποίος κάθε φορά βρισκόταν σε μια από 16 κατευθύνσεις που ήταν ισοκατανεμημένες πάνω στην περιφέρεια μιας κυκλικής οπής που περιέβαλλε τις κουκκίδες. Το “τάξης 1” oblique effect αναδείχθηκε με τη μέτρηση της διακύμανσης του σφάλματος, η οποία ήταν χαμηλότερη κατά την ευθυγράμμιση στις κύριες διευθύνσεις σε σύγκριση με τις διαγώνιες. Το “τάξης 2” oblique effect αναδείχθηκε με τη μέτρηση του μέσου σφάλματος, που είχε ως αποτέλεσμα μια τάση μετατόπισης από τις κύριες στις διαγώνιες διευθύνσεις. Μόνο το oblique effect ανώτερης τάξης παρουσίασε σημαντική αλληλεπίδραση με το επίπεδο θορύβου του ερεθίσματος.
Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ύπαρξη των δύο ανεξάρτητων πηγών του oblique effect αναφορικά με την αντίληψη της διεύθυνσης της κίνησης και το διακριτό αντιληπτικό σύστημα που αποτελεί το υπόστρωμά της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντίληψη κίνησης, Οπτική αντίληψη, Χώρος, Ανισοτροπία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
41
Διπλωματική Εργασία.pdf (529 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο