Μελέτη της δυναμικής διασποράς ανθεκτικών στις καρβαπενέμες στελεχών Klebsiella pneumoniae σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε αιματολογική κλινική

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2920072 137 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-19
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σπυριδοπούλου Καλλιόπη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Λ. Δαΐκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντωνιάδου Αναστασία, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (Επιβλέπον μέλος)
Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Σαμάρκος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μήνα Ψυχογυιού, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της δυναμικής διασποράς ανθεκτικών στις καρβαπενέμες στελεχών Klebsiella pneumoniae σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε αιματολογική κλινική
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της δυναμικής διασποράς ανθεκτικών στις καρβαπενέμες στελεχών Klebsiella pneumoniae σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε αιματολογική κλινική
Περίληψη:
Σκοπός. Στελέχη K.pneumoniae που παράγουν καρβαπενεμάσες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό παθογόνο στα περισσότερα τεταρτοβάθμια νοσοκομεία της Ελλάδας. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα δέσμης μέτρων στον περιορισμό των CP-Kp σε Αιματολογική Κλινική, όπου η επίπτωση λοιμώξεων από τέτοια στελέχη ήταν υψηλή.
Υλικό – Μέθοδος. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου 2011 και Δεκεμβρίου 2014 σε Αιματολογική Κλινική τεταρτοβάθμιου νοσοκομείου με δύναμη 500 κλινών στην περιοχή της Αθήνας. Μία δέσμη μέτρων (ενεργός μικροβιολογική επιτήρηση, διαχωρισμός φορέων, αποκλειστικός νοσηλευτής για τους φορείς, μέτρα επαφής, απολύμανση του περιβάλλοντος και προώθηση της υγιεινής των χεριών) εκτιμήθηκε για τον περιορισμό του αποικισμού και των λοιμώξεων από CP-Kp στελέχη.
Αποτελέσματα. Συνολικά ελήφθησαν 2.507 δείγματα φορείας, 1.199 κατά την εισαγωγή μεταξύ Ιουνίου 2011 και Ιουνίου 2013 και 1.307 κατά τη νοσηλεία των ασθενών από τον Ιούνιο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2012. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ο αποικισμός με CP-Kp στελέχη κατά την εισαγωγή (p<0.001), ο αποικισμός κατά τη νοσηλεία (p=0.001) και η επίπτωση του αποικισμού (p=0.072)
παρουσίασαν μείωση. Η εφαρμογή τμηματικής γραμμικής παλινδρόμησης ανέδειξε μεταβολή στο επίπεδο και την διαφορά της επίπτωσης των βακτηριαιμιών από CP-Kp στελέχη μεταξύ των περιόδων πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων σε βαθμό στατιστικά σημαντικό (p=0.001 και p<0.001) αντίστοιχα.
Συμπεράσματα. Η εφαρμογή δέσμης μέτρων συμπεριλαμβανομένης της ενεργούς μικροβιολογικής επιτήρησης κατά την εισαγωγή μπορεί να περιορίσει τον αποικισμό και τις λοιμώξεις από CP-Kp στελέχη σε ενδημικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρβαπενεμάσες, Eλεγχος λοιμώξεων, Klebsiella pneumoniae, Nοσοκομειακές λοιμώξεις, Eνεργός επιτήρηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
396
Αριθμός σελίδων:
179