Εκτίμηση έντασης πόνου ασθενών υποβαλλόμενων σε στεφανιογραφία - αγγειοπλαστική

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920086 181 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπούμπα Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση έντασης πόνου ασθενών υποβαλλόμενων σε στεφανιογραφία - αγγειοπλαστική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση έντασης πόνου ασθενών υποβαλλόμενων σε στεφανιογραφία - αγγειοπλαστική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ένταση του πόνου ασθενών που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία παίζει ρόλο στην καλύτερη πορεία της εξέτασης και στην καλύτερη ποιότητα ζωής τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση της έντασης του πόνου ασθενών υποβληθέντων σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων.
Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 200 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μηριαία και διακερκιδική στεφανιαία αγγειογραφία. Η ένταση του πόνου αξιολογήθηκε σύμφωνα με την αριθμητική αναλογική κλίμακα μέτρησης πόνου και η στατιστική ανάλυση έγινε με την εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας t-test και anova.
Αποτελέσματα: Από τους 200 ασθενείς του δείγματος το 95% ήταν άνδρες και το μεγαλύτερο ποσοστό 44,0% είχε ηλικία 50–59 ετών. Στο 39.0% το αγγείο προσπέλασης ήταν η κερκιδική αρτηρία και στο 61,0% η μηριαία. Έντονο θωρακικό πόνο πριν τη στεφανιογραφία αναφέρει το 48,5% ενώ μετά καθόλου πόνο αναφέρει το 70,5%. Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφί/αγγειοπλαστική αναφέρουν εντονότερο πόνο πριν, p<0,001, λιγότερο πόνο μετά, p<0,001, και παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη διαφορά πριν και μετά την παρέμβαση σε σχέση με αυτά που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία και πήραν εξιτήριο και σε αυτά που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, p<0,001. Επίσης, εντονότερο πόνο μετά τη στεφανιογραφία αναφέρουν οι γυναίκες p<0,001, τα άτομα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης p=0,003, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι p=0,019, τα άτομα που δεν είχαν ξαναυποβληθεί σε στεφανιογραφία p=0,013, και αυτά που το αγγείο προσπέλασης ήταν η μηριαία αρτηρία, p=0,039 και τα άτομα τα οποία ήταν λίγο ή καθόλου ενημερωμένα, p<0,001.
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς που προσέρχονται με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και υποβάλλονται σε στεφανιογραφία/αγγειοπλαστική εμφανίζουν μεγάλη μείωση πόνου μετά την αγγειοπλαστική. Η ένταση του πόνου επηρεάζεται και από άλλα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά του δείγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πόνος, Στεφανιογραφία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
130
Αριθμός σελίδων:
94