Ηπατίτιδα Ε και μεταγγίσεις ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920218 157 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μανώλη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιαλεράκη Αργυρή Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμούλης Κωνσταντίνος, Επιστημονικός Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Βαλσάμη Σερένα Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηπατίτιδα Ε και μεταγγίσεις ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηπατίτιδα Ε και μεταγγίσεις ανασκόπηση
Περίληψη:
Τα ολοένα αυξανόμενα αυτόχθονα κρούσματα ηπατίτιδας Ε στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με υψηλά ποσοστά οροεπικράτησης και αποδεδειγμένης ιαιμίας καθώς και η μεγάλη εξάπλωση σε ζωικούς πληθυσμούς, κατατάσσουν την HEV υπολογίσιμο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Ειδικότερα στο επίπεδο της μεταγγισιοθεραπείας, η καταγραφή κρουσμάτων μετάδοσης του ιού μέσω μετάγγισης αίματος (ΤΤ-HEV) προκαλούν ανησυχία ως προς την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος.
Έχουν αναγνωριστεί 8 γονότυποι εκ των οποίων οι γονότυποι 1,2 προσβάλλουν αποκλειστικά τον άνθρωπο, συναντώνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και προκαλούν τροφιμογενείς και υδατογενείς επιδημίες, ενώ οι γονότυποι 3,4 επιπολάζουν στις ανεπτυγμένες χώρες , ανευρίσκονται σε ζώα και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της κατάποσης δια της βρώσης ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος. Οι χοίροι είναι η κύρια αποθήκη του γονότυπου 3. Κάθε γονότυπος θεωρείται κυρίαρχος σε μία γεωγραφική περιοχή και η λοίμωξη που προκαλεί ονομάζεται αυτόχθονη για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή.
Κλινικά η λοίμωξη είναι συχνά από ασυμπτωματική έως αυτοπεριοριζόμενη οξεία ηπατίτιδα με διάρκεια νόσου 6-7 εβδομάδες. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς παρουσιάζεται ίκτερος, κοιλιακό άλγος, πυρετός, αρθραλγίες και η θνητότητα μπορεί να φτάσει το 10% με υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά και έγκυες γυναίκες. Χρόνια λοίμωξη έχει καταγραφεί από τον γονότυπο 3 κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους και μεταμοσχευμένους ασθενείς στους οποίους το ποσοστό φτάνει το 50% με ταχεία πρόοδο προς ηπατική κίρρωση.
Η διάγνωση της HEV απαιτεί τον συνδυασμό μοριακών και ορολογικών τεχνικών για την διαπίστωση της λοίμωξης και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Η ορολογική διάγνωση με την ανίχνευση IgM IgG αντισωμάτων με τεχνικές ανοσοχρωματογραφίας και ενζυμικές ανοσοδοκιμασίες είναι η πλέον συνήθης. Σημειώνεται ότι οι εμπορικά διαθέσιμες μέθοδοι παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ευαισθησίας και ειδικότητας περιορίζοντας έτσι την δυνατότητα σύγκρισης δεδομένων με διαφορετικές ανοσοδοκιμασίες. Ο μοριακός έλεγχος είναι χρήσιμος σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με αδυναμία παραγωγής αντισωμάτων.
Δεδομένης της παρουσίας του ιού σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες ο οργανισμός WHO παρουσίασε οδηγίες για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχουν συστάσεις για αντιική θεραπεία σε ασθενείς μολυσμένους από τον ιό HEV.Ο συνδυασμός πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης Α με ριμπαβιρίνη παρου¬σιάζει μια αποτελεσματική δράση ενάντια στον ιό HEV.
Η προτίμηση του ιού για ενήλικες , η υποκλινική πορεία της νόσου και η μέση διάρκεια ιαιμίας σε ασυμπτωματικό αιμοδότη που φτάνει τις 68 μέρες αυξάνουν την πιθανότητα επιλογής ενός μολυσματικού δότη.
Διαφορετικές εθνικές πολιτικές εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την πρόληψη μετάδοσης από μετάγγιση αίματος (screening,έλεγχος ΝΑΤ, ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΚΛΙΝΙΚΏΝ).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηπατίτιδα Ε, Μεταγγίσεις, Eυρώπη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΑΝΩΛΗ ΕΙΡΗΝΗ_ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.