Τραυματισμός νωτιαίου μυελού και νευρογένεση - Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920257 216 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μαυρίδης Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Κυρώζης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Νικολέττα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τραυματισμός νωτιαίου μυελού και νευρογένεση - Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τραυματισμός νωτιαίου μυελού και νευρογένεση - Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο τραυματισμός του Νωτιαίου Μυελού είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου με καταστροφικές συνέπειες και πολύ συχνά κακή πρόγνωση. Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν καταφέρει να μειώσουν αισθητά το ποσοστό θνητότητας μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση της κλινικής βελτίωσης και συνεπώς ποιότητας ζωής. Η βασική έρευνα στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε θεραπευτικές παρεμβάσεις με πρωταρχικό στόχο την νευρογένεση.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσης μελέτης είναι η δημιουργία μίας συστηματικής ανασκόπησης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας που μελετάει την ύπαρξη και το βαθμό νευρογένεσης στο επίπεδο νωτιαίου μυελού που προκαλούν οι διάφορες πειραματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις μετά από τραυματισμό.
Υλικά και Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε συστηματικπή ανασκόπηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της US National Library of Medicine - National Institutes of Health, PubMed/MEDLINE και έγινε αναζήτηση με τις εξής λέξεις κλειδιά: “spinal cord injury AND neurogenesis” στις 01 Σεπτεμβρίου 2019. Δεν εφαρμόστηκαν περιορισμοί στο έτος δημοσίευσης, το είδος ή φύλο πειραματοζώου. Συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού κατά PRISMA, εφαρμόστηκαν από δύο ανεξάρτητους ερευνητές για την επιλογή των τελικών άρθρων. Στα τελικά άρθρα πραγματοποιήθηκε περιγραφική στατιστική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των 73 μελετών, προκύπτει ότι το πιο χρησιμοποιούμενο πειραματόζωο είναι ο επίμυς (61,64%). Προτίμηση υπάρχει και στο φύλο του πειραματοζώου με ξεκάθαρη υπεροχή των θηλυκών πειραματοζώων έναντι των αρσενικών (64,38% vs 23,28% αντίστοιχα). Από την στατιστική ανάλυση των νευρικών δεικτών ανοσοϊστοχημείας προκύπτει ότι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος δείκτης για την μέτρηση της νευρογένεσης είναι οι Τuj-1 (beta III tubulin) και NeuN και ακολουθούνται από τους Neurofilament-H και Nestin. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης παρουσιάζουν δείκτες ειδικοί για ώριμους νευρώνες και άωρους νευρώνες (38,66% και 20,88% αντίστοιχα). Παρόμοια ανάλυση έγινε και για τους δείκτες κυτταρικού πολλαπλασιασμού με το μεγαλύτερο ποσοστό με διαφορά να κατέχει το BrdU (66,66%). Τέλος, ως πιο συχνή συνέκφραση επιλέγεται αυτή με BrdU και NeuN (19,64%), ενώ ακολουθείται από την BrdU+Nestin και BrdU+Tuj-1 με ποσοστό 10,71% αμφότερες.
Συμπέρασμα: Στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση πεδίου (scoping systematic review) παρατηρείται μία σαφής επιλογή είδος πειραματοζώου (επίμυς) και φύλου (θήλυ) που διακιολογείται λόγω κόστους και μεγέθους καθώς και της πιθανής αντοχής των θυληκών πειραματοζώων στην ανάπτυξη ουρολοίμωξης. Οι επιλογής νευρικών δεικτών της σειράς του ώριμου νευρώνα και η συνέκφραση αυτών με δείκτες κυτταρικού πολλαπλασιασμού επιλέγεται για την αύξηση της ειδικότητας του αποτελέσματος. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ερωτήματος PICO για την σύγκριση του νευρογενετικού αποτελέσματος αναλόγως των θεραπειών μέσω συστηματικής ανασκόπησης και ποσοτικής ανάλυσης του μεγέθους μέσω μετα-ανάλυσης, που θα δηλωθεί επισήμως σε παγκόσμιο φορέα (PROSPERO).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νευρογένεση, Νωτιαίος μυελός, Τραυματισμός, Ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
65
Spinal Cord Injury and Neurogenesis-Systematical Review print.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο