Δύσκολη αποδέσμευση από το μηχανικό αερισμό και καρδιακή δυσλειτουργία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2920315 215 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καλτσή Ιφιγένεια
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σεραφείμ Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Ρούτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Γκράτσιου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Ορφανός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δύσκολη αποδέσμευση από το μηχανικό αερισμό και καρδιακή δυσλειτουργία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δύσκολη αποδέσμευση από το μηχανικό αερισμό και καρδιακή δυσλειτουργία
Περίληψη:
Εισαγωγή
Βαρέως πασχοντες ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια οι οποίοι πάσχουν από δυσλειτουργία αριστεράς κοιλίας και ευρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχουν υψηλό κίνδυνο για αποτυχία αποδέσμευσης από τον μηχανικό αερισμό. Υποθέσαμε ότι βελτιστοποίηση της καρδιαγγειακής τους λειτουργίας με φαρμακολογική παρέμβαση θα μπορούσε να διευκολύνει την διαδικασία αποδέσμευσης από τον μηχανικό αερισμό.

Ασθενείς και Μέθοδος
Δεκαεννέα μηχανικά αεριζόμενοι ασθενείς με δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας (κλασμα εξώθησης 34 ± 8%) οι οποίοι είχαν δυσκολία να αποδεσμευθούν από τον μηχανικό αερισμό μελετήθηκαν με διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδίας πριν από την έναρξη καθώς και στο τέλος μια δοκιμασίας αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα (SBT), η οποία ονομάστηκε «πρώτο SBT». Σε οκτώ ασθενείς η διαδικασία ήταν επιτυχής και οι ασθενείς αποσωληνώθηκαν. Στους υπολοίπους 11 ασθενείς οι οποίοι απέτυχαν και ως εκ τούτου επανασυνδέθηκαν στον αναπνευστήρα, χορηγήθηκε λεβοσιμεντάνη σε 24ωρη συνεχή έκχυση και επανεκτιμήθηκαν σε μία δεύτερη δοκιμασία αποδέσμευσης 24 ώρες μετά το τέλος της χορήγησης λεβοσιμεντάνης («δεύτερο SBT»).

Αποτελέσματα
Μετά από την χορήγηση λεβοσιμεντάνης, το κλάσμα εξώθησης της αριστεράς κοιλίας αυξήθηκε από 30 ± 10 σε 36 ± 3% (p=0.01). Η peak e′ velocity στο τέλος της διαδικασίας αποδέσμευσης, αυξήθηκε από 7 σε 9 cm/s (p=0.02). Το κλάσμα E/e′ αυξήθηκε από 10.5 σε 12.9 κατά την διάρκεια του «πρώτου SBT», ενώ αυτό παρέμεινε σταθερό στην τιμή 10 κατά την διάρκεια του «δεύτερου SBT» (p=0.01). Κατά την διάρκεια του «δεύτερου SBT» η μερική πίεση του αρτηριακού οξυγόνου και του κορεσμου σε οξυγόνο του κεντρικού φλεβικού αίματος αυξήθηκαν σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στο «πρωτο SBT». (93 ± 34 έναντι 67 ± 28 mmHg, p=0.03, και 66 ± 11% έναντι 57 ± 9%, p=0.02, αντίστιχα). Εννέα από τους 11 ασθενείς επιτυχώς αποδεσμεύτηκαν από τον αναπνευστήρα.

Συμπεράσματα
Σε ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια και με δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας, οι οποίοι ευρίσκονται υπό μηχανικό αερισμό και αντιμετωπίζουν δύσκολη αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα, η χορήγηση λεβοσιμεντάνης βελτιώνει και την συστολική και την διαστολική λειτουργία της αριστεράς και μέσω αυτής της βελτίωσης μπορεί να συνεισφέρει στην επιτυχή αποδέσμευση του ασθενούς από τον μηχανικό αερισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δύσκολή αποδέσμευση από μηχανικό αερισμό, Καρδιακή ανεπάρκεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
90
Kaltsi Ifigeneia PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο