Σύνθεση Παραγώγων Ριλουζόλης Ως Νέων Αντιφλεγμονωδών Ενώσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920400 148 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γερογιαννοπούλου Άννα-Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση Παραγώγων Ριλουζόλης Ως Νέων Αντιφλεγμονωδών Ενώσεων
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση Παραγώγων Ριλουζόλης Ως Νέων Αντιφλεγμονωδών Ενώσεων
Περίληψη:
Αδιαμφισβήτητα, η ανεύρεση νέων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχει αποτελέσει εδώ και δεκαετίες ένα δραστήριο και εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο. Ως απώτερος σκοπός έχει τεθεί η ανακάλυψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που να διαφοροποιούνται από τα υπάρχοντα σε σχέση με το μηχανισμό δράσης και να μην προκαλούν, στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται, τις γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές παρενέργειες των γνωστών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον, ωστόσο, εντείνεται, καθώς αρκετά αποτελέσματα ερευνών προσδίδουν πιθανή προστατευτική δράση στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ταυτόχρονα, η ριλουζόλη, ένα παράγωγο του 2-αμινοβενζοθειαζολίου και κλινικά χρησιμοποιούμενο φάρμακο, έχει ελκύσει τη προσοχή της επιστημονικής κοινότητας ήδη από την ανακάλυψη της, λόγω της μεγάλης ποικιλίας δράσεων που τη χαρακτηρίζουν. Ως αποτέλεσμα, ανάλογες ενώσεις και παράγωγα της ριλουζόλης αποτελούν πιθανούς στόχους για την ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών παραγόντων.
Τα τελευταία χρόνια, το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ποικίλων συνθετικών αναστολέων της παραγωγής της PGE2. Έχει αποδειχθεί πως ενώσεις που εντάσσουν το σκελετό του 2-αμινοβενζοθειαζολίου στη δομή τους και περιέχουν ένα ναφθαλινικό δακτύλιο επιφέρουν ισχυρή αναστολή της παραγωγής PGE2 σε κυτταρικό επίπεδο.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η σύνθεση παραγώγων της ριλουζόλης με πιθανή δράση ως αναστολείς της παραγωγής PGE2. Ειδικότερα, οι ενώσεις συντέθηκαν με σκοπό να μελετηθεί ο ρόλος της τριφθορομεθόξυ ομάδας και του ναφθαλινικού δακτυλίου ως υποκαταστάτες στη δράση των αναστολέων. Επιπλέον, επιδιώχθηκε η σύνθεση βενζοθειαζόλυλο παραγώγων με μειωμένη λιποφιλικότητα, αλλά και παραγώγου υδροξαμικού οξέος όπου εντάσσεται ο σκελετός της ριλουζόλης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αναστολείς, βενζοθειαζόλιο, προσταγλανδίνη Ε2, ριλουζόλη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
12
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
133
Σύνθεση παραγώγων ριλουζόλης ως νέων αντιφλεγμονωδών ενώσεων.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο