Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής ΕκπαίδευσηςΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-30
Συγγραφέας:
Τσαλαπάτη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Θ. Καλκάνης, Ομότιμος Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Κρυσταλλία Χαλκιά, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Μαυρικάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Αποστολία Γαλάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημόσια κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ΜΜΕ και η διαμόρφωση της δημόσιας συμπεριφοράς των πολιτών.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δημόσια κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ΜΜΕ και η διαμόρφωση της δημόσιας συμπεριφοράς των πολιτών.
Περίληψη:
Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), εξαιτίας της πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αποτελούν κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Εστιάζοντας στην Δημόσια Κατανόηση της Επιστήμης και πιο συγκεκριμένα στη Δημόσια Κατανόηση των Περιβαλλοντικών Ζητημάτων, η παρούσα διατριβή εξετάζει την σχέση της εκλαϊκευμένης επιστημονικής γνώσης που αφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα από τον έντυπο Τύπο, με την δημόσια συμπεριφορά των πολιτών, την δεκαετία 2008-2017. Συλλέχθηκαν σύμφωνα με την κατά στρώματα δειγματοληψία 532 δημοσιεύματα, τα οποία αναλύθηκαν ως προς την γνώση-πληροφορία, την θεματολογία, την αναφορά της είδησης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ενώ, για την αποτύπωση της δημόσιας συμπεριφοράς συλλέχθηκαν τα δεδομένα από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο που αφορούν στις στάσεις των πολιτών για το περιβάλλον, τα έτη, 2008, 2011, 2014 & 2017. Τα δεδομένα αναλύθηκαν δευτερογενώς και κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με τους άξονες γνώση-πληροφορία, αξίες-πιστεύω, στάσεις-αντιλήψεις και φίλο-περιβαλλοντική συμπεριφορά. Από την σύνθεση και ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται από τις εφημερίδες δεν συνδέουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα με τις αιτίες και τις συνέπειες. Οι πολίτες υποστηρίζουν τους επιστήμονες ως την έγκυρη πηγή πληροφόρησης και επίλυσης των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Φαίνεται ότι ανησυχούν, ειδικότερα για τα θέματα για τα οποία στερούνται πληροφόρησης. Σε θέματα που αισθάνονται καλά ενημερωμένοι, φαίνεται να υιοθετούν περιβαλλοντικές δράσεις. Τέλος, μέσω της παροχής περισσότερης ποιοτικής πληροφόρησης φαίνεται να ενισχύεται η κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και συνεπώς η δημόσια συμπεριφορά των πολιτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
δημόσια κατανόηση επιστήμης, δημόσια κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων, ΜΜΕ, εφημερίδες, περιβαλλοντική συμπεριφορά, Ευρωβαρόμετρο
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
243